vraagje over nucleofielsterkte

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 232

vraagje over nucleofielsterkte

Hallo,

Volgende tabel is in de curus organische gegeven:

http://www.freewebs.com/steven_scheers/Nucleofiel.gif

Je kan uit de tabel makkelijk opmaken dat een ionair nucleofiel een sterker nucleofiel is dan een moleculair.

Aangezien N3- een sterk nucleofiel is zal het via een SN2 mechanisme reageren. Verder in het boek kwam ik echter een reactie tegen waar NaN3 reageert met een secundair substraat volgens een SN2 mechanisme. Dit klopt toch niet met de analogie in bovenstaande tabel.

Je zou eerder denken dat NaN3 reageert volgens een SN1 mechanisme, of is het zo dat enkel H de nucleofielsterkte doet afnemen?

N.B. De reactie gebeurt in ethanol als oplosmiddel (vrij lage diëlektriciteitsconstante) en bij kampertemp. (geen eliminatie m.a.w)

Heeft het feit dat het een SN2 mechanisme is, te maken met de vrij lage polariteit van ethanol of door het feit dat NaN3 toch een sterk nucleofiel is?

Graag wat verduidelijking alstublieft.

Beryllium: tip: door http:// voor je URL te zetten kun je hem meteen aanklikken!

Berichten: 243

Re: vraagje over nucleofielsterkte

Ten eerste : Een ionair of moleculair nucleofiel is nu niet echt een passende term, maar wat je bedoelt is duidelijk.

Je vraag is me iets minder helder. Eerst concludeer je dat een azide een goed nucleofiel is, en daarom via een SN 2 mechanisme zal reageren, en vervolgens vind je dat vreemd...

Verder zijn de eigenschappen van het electrofiel uiterst belangrijk voor de aard van substitutie, en is ethanol wel degelijk een polair oplosmiddel.

Kun je misschien je vraag wat verduidelijken, dan is het voor iedereen helder waar we het over hebben...

edit : Ooow, je vraagt je af of natrium als tegenion de nucleofielsterkte niet drastisch naar beneden haalt. Sorrie, ik moest 3x lezen. Nou, NaN3 is in ethanol genoeg gedissioceerd om als N3- opgevat te kunnen worden, en dus als sterk nucleofiel.

Berichten: 232

Re: vraagje over nucleofielsterkte

Eigenlijk is mijn vraag de volgende: Waarom reageert een "moleculair" nucleofiel in een polair protisch oplosmiddel volgens een SN2 reactie wanneer het meest logische de SN1 reactie is aangezien een polair protisch oplosmiddel het carbokation dat ontstaat stabiliseert. Afgaande op de theoretische gegevens is SN1 het voor de hand liggende mechanisme imo

En dan nog een tweede vraagje: stel dat de reactie zou opgaan met HN3 zou dan het SN1 mechanisme gevolgd worden of het SN2 mechanisme?

De reactie waar het over gaat is devolgende:

CH3CHBrCH3 + NaN3 ---> CH3CHN3CH3 + NaBr

Berichten: 243

Re: vraagje over nucleofielsterkte

Het is niet automatisch zo dat wanneer een polair oplosmiddel gebruikt wordt, er een SN1 reactie optreedt. Het oplosmiddel stabiliseert wel degelijk het carbocation dat ontstaat, maar een polair oplosmiddel stabiliseert ook de overgangstoestand bij een SN2 reactie. Maw, zowel een SN1 als een SN2 reactie verloopt beter in een polair oplosmiddel.

De reactie waar we het over hebben is een substitutie van een secundair Br-atoom. Dit zal inderdaad met een sterk nucleofiel voornamelijk volgens een SN2 reactie gaan, en als het nucleofiel iets minder reactief is, kan een SN1 reactie ook optreden (vaak is het een combinatie van die twee).

Als laatste : In het (strikt hypothetisch !) geval van een vergelijking tussen NaN3 en HN3, zou waarschijnlijk NaN3 volgens een SN2 reactie reageren, en HN3 volgens een SN1, dat in analogie met de gegevens uit de tabel waar je op wees.

edit : typo

Berichten: 232

Re: vraagje over nucleofielsterkte

Bedankt voor de hulp, het is niet echt een gemakkelijk hoofdstuk de nucleofiele substitutie en eliminatie.

Reageer