Springen naar inhoud

processen bederf bier


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ik vraag

    ik vraag


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2005 - 16:28

welke processen veroorzaken bier bederf?
en welke methode moet je gebruiken om bier bederf te meten?

alvast bedankt :D

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Demon van Laplace

    Demon van Laplace


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2005 - 18:08

Het belangrijkste fenomeen dat bierbederf veroorzaakt is licht. Hierdoor ontstaan er radicalen die als ik me niet vergis sulfides vrijstellen die nogal onaangenaam smaken. Daarom wordt bier vooral in bruine of groene glazen flessen bewaard.

#3

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2005 - 19:42

en sulfides ruiken naar rotte eieren

#4

debestevisser

    debestevisser


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2005 - 21:23

en sulfides ruiken naar rotte eieren

zoals H2S :D neusje dicht :D

#5

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 07 maart 2005 - 21:32

Dat sulfides stinken (2x) heeft hij lekker wat aan :D

Volgens dit pdfje:
De voornaamste bedervers in de bier-industrie zijn melkzuur bacteriŽn
van de Lactobacillus en de Pediococcus familie. Deze bederven het bier door vertroebeling, verhoging van de viscositeit, verlaging van de zuurgraad en soms zelfs het veroorzaken van een schrale, boterige geur van diacetyl. De aŽrobe Gramnegatieve azijnzuur bacteriŽn zoals Acetobacter en Gluconobacter waren voorheen ook beruchte bier-bedervers, maar dankzij het door verbeterde brouw-technologien verlaagde zuurstofgehalte in het bier zijn deze in de laatste decennia grotendeels vervangen door de strikt anaŽrobe Gram-negatieve soorten Pectinatus en Megasphaera. Deze soorten veroorzaken echter een ernstiger vorm van bierbederf dan de melkzuur bacteriŽn omdat ze de afstotelijke "rotte eieren lucht"van waterstofsulfide (H2S) produceren. Gisten worden voornamelijk gedetecteerd in de leidingen van biertaps in cafť"s maar zelden in verpakt bier, en daarom vormen ze een minder groot probleem dan de bacteriŽn.
Detectie en identificatie van bier bedervende micro-organismen is van groot belang voor de kwaliteitswaarborging van brouwerijen en de conventionele kweek methode is hiervoor nog altijd populair.

Als je een beetje zoekt met Google dan kan je ook hierover heel veel vinden!

biochemiefreak: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken. :D





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures