Springen naar inhoud

distilleren van brandspiritus


  • Log in om te kunnen reageren

#1

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 13:14

welke stoffen zijn extra toegevoegd aan ethanol om het ondrinkbaar te maken?
zijn deze stoffen eruit te krijgen door destillatie?/uikoken? zit er bijgevoegd methanol in?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 13:16

Inderdaad is methanol veel gebruikt; het zit in alle soorten spiritus volgens mij.

#3

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 09 maart 2005 - 13:24

zijn deze stoffen eruit te krijgen door destillatie?/uikoken?

Nee, vergelijk de kookpunten maar...

#4

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 15:36

bij industriŽle stokerijen wordt toch gewerkt met voorloop , middenstuk en naloop
de voorloop bevat het meeste van de methanol, het middenstuk de methanol en de naloop de hogere alcholen en andere stoffen. of is dit totaal niet te vertrouwen.
en over hoeveel procent praten we dan? 5%?

#5

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 15:52

Nee, vergelijk de kookpunten maar...

kookpunt van Methanol: 64.50C
kookpunt van Ethanol: 78.30C

Dus met behulp van destillatie zijn deze stoffen van elkaar te scheiden. Ik zou het echter absoluut niet aanbevelen. (voor het geval je van plan bent de methanol uit een ethanoloplossing te destilleren met als doel de ethanol te drinken.... :D)
Een destillatie is bijna nooit volledig, ofwel er zal in dit geval vaak nog een hoeveelheid methanol achter blijven ni de ethanol. Methanol is zeer giftig. Daarom gaan er ook vaak rusische vrouwtjes dood aan zelfgestookte Vodka.....er zaten simpelweg nog restanten methanol in....

Verder zit er in het geval van spiritus ook nog een blauwe kleurstof om extra aan te geven dat het niet drinkbaar is.
Spiritus bevat 85% ethanol, de rest is dus water, methanol en kleurstof, maar hoeveel methanol er precies in zit? :D

Grtz Bas

Veranderd door bteunissen, 09 maart 2005 - 15:53


#6

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 16:35

85% ethanol
3% methanol
1% aceton

Verder nog pyridine (dat geeft die typische geur) en kleurstof. De rest is water. Dus dat zal zo'n 10% zijn.


Stond ergens op internet....

#7

-0meb0dy

    -0meb0dy


  • >100 berichten
  • 151 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 17:18

Als je het alleen gaat om de ethanol gaat dan kan je beter gist kopen en zelf maken en dan destileren.

#8

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 17:20

Als je het alleen gaat om de ethanol gaat dan kan je beter gist kopen en zelf maken en dan destileren.

Ben je gek, gewoon drinken, wie heeft er nu behoefte aan een fatsoenlijk zicht ?? :D

Ik neem aan (lees : hoop erg hard) dat de TS toch iets anders van plan is dan spiritus te destilleren met het oog op consumptie. :D

#9

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 18:44

wat is TS?

zo'n spiritus is nog redelijk goedkoop tegenover drinkbare. dit komt natuurlijk door de taksen en qua prijs scheelt het niet zo veel denk ik tegenover het zelf volledig maken (suiker, gist, water, koelwater, energie)

#10

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 18:46

TS = topicstarter = jij = achterlijk als je dit echt van plan bent. :D


edit : uit je profiel... specialiteit = destillatie, dranken. Je houdt ons voor de gek, dat kan niet anders.

Veranderd door Pruts0r, 09 maart 2005 - 18:48


#11

jack de keyzer

    jack de keyzer


  • >250 berichten
  • 251 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 18:47

Topic Starter ??? :D

#12

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 18:50

ik zal het niet bepaald drinken, maar gewoon eens proberen, en eventueel testen op methanol.

TS was nu niet bepaald een alombekende afkorting

#13

jack de keyzer

    jack de keyzer


  • >250 berichten
  • 251 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 18:55

1/ het zou nogal evident zijn dat - indien de toegevoegde stoffen door eenvoudige destillatie verwijderd zouden kunnen worden - iedere stevige drinker de kosten voor een alambik zou maken, nada dus
2/ zelfs met eenvoudige destillatie raak je niet ver, we hebben het ooit op cursus gedaan met een vrij doorgedreven gefractionneerde destillatie, en dan nog zit je met een redelijk onzuiver destillaat
3/ tegenwoordig laten ze zelfs de kleurstof al achterwege, schijnt niet langer verplicht te zijn
4/ als je ff flink doorrekent, is het - tenzij je je collectie mini-likeurflesjes wil bijvullen - ondoenbaar om ff op een weekend een litertje alkohol te stoken (in normandie heb je nog rijdende destilleerders die bij de boer ten velde de calva komen stoken, maar ik denk niet dat die voor een litertje de verplaatsing gaan maken)
5/ga naar de slijter en koop je een goeie fles "vuurwater", spaart je een hele hoop kosten en moeite en afwas en bonje met de accijnzen Geplaatste afbeelding

#14

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2005 - 19:14

mijn specialiteit klopt wel, alleen heb ik nog nooit spititus gedistilleerd





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures