[scheikunde] Zuivering dmv electrolyse

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] Zuivering dmv electrolyse

Hallo,

Wij moeten voor ons scheikunde PO een microschaalopstelling maken voor het ontkleuren van afvalwater met behulp van elektrolyse. Ook moeten we ingaan op de chemische achtergrond van het proces.
Men elektrolyseert het afvalwater waarbij men ijzeren elektroden gebruikt. Er treedt uitvlokking op en de vlokken komen boven op het water te drijven.

Ontwerp een microschaalopstelling voor het ontkleuren van afvalwater met behulp van elektrolyse.

Gebruik als afvalwater 40ml met 1g natriumsulfaat (als inertelectrolyt) en 15-20 druppels thymolblauw (als kleurstof). voeg aan het afvalwater zoveel 0,01M zwavelzuuroplossing toe, tot de kleur roze is
We hebben dit precies zo nagemaakt, maar er gebeurt eigenlijk helemaal niets. Aan de min pool ontstaan belletjes, en de plus pool wordt zwart. Wel onstaat er na zon 20 minuten een grijze drap bovenop de oplossing. Ma na filtratie lijkt de oplossing niet helderder te zijn geworden. het enige verschil is dat hij nu geler is omdat de ph hoger is geworden (van +/- 2 naar 5).

Onze docent weet het ook niet meer, en er is nergens informatie te vinden over dit proces. Is er iemand die weet wat er ongeveer gebeurt, en wat er fout gaat?

Alvast bedankt,

Joris

Berichten: 2.746

Re: [scheikunde] Zuivering dmv electrolyse

door met ijzer-elektroden te werken ontstaan aan de zuurstof pool ijzeoxiden, die soms een gele kleur hebben. en de belletjes zijn dan natuurlijk H2

dat lijkt me het meest logisch.

Gebruikersavatar
Berichten: 204

Re: [scheikunde] Zuivering dmv electrolyse

Het is de bedoeling om Fe(OH)3 te maken dat neerslaat en de aanwezige verontreinigingen coprecipiteert, (samen neerslaat).

Soms helpt een toevoeging van een aluminiumzout of een spoortje aangemaakt behangersplaksel om het spul neer te slaan.

Het is ook pH afhankelijk en goed roeren helpt ook weleens.

Misschien zit er gas in je neerslag...uiteindelijk moet het zakken!!!

Hoop dat dit helpt :)

Reageer