Verlenging koolstofketen alkaan

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Verlenging koolstofketen alkaan

Wie kan mij zeggen of er nog meer methoden zijn, buiten de synthese van Wurtz, om een koolstofketen van een alkaan te verlengen?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Verlenging koolstofketen alkaan

Eigenlijk wordt de koppeling van twee alkylgroepen mbv Li, Na, Mg, Zn, Cu etc altijd een Wurtz koppeling genoemd. Binnen de Wurtzkoppeling heb je dus wel veel mogelijkheden. Het draait altijd om een alkylhalide (electrofiel koolstofatoom) en een nucleofiel koolstofatoom wat mbv een metaal wordt gemaakt. Wanneer de alkylgroepen die je koppelt verschillend zijn wordt dit een Wurtz cross-coupling genoemd.

Hiernaast is er nog een andere (niet selectieve) methode om direct langere alkanen te maken. Dat is de Fischer-Tropsch synthese. Uitgaande van CO en H2 (synthesegas) worden alkanen gevormd.

Het verlengen van een alkaanketens kan wel op veel verschillende manieren wanneer je deze in meerdere stappen uit kunt voeren. Eigenlijk wordt bij de Wurtz koppeling een alkaan ook in meerdere stappen verlengt, omdat hierbij vanuit een alkaan eerst een alkylhalide moet worden gemaakt voordat de koppeling plaats kan vinden.

Alternatieven in meerdere stappen:

Wittig koppeling gevolgt door hydrogenering.

Olefine metathese gevolgt door hydrogenering.

etc.

Reageer