Springen naar inhoud

Wat is de molaire massa van frituurvet?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Begtjuh

    Begtjuh


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2005 - 14:01

hallo, weet iemand op dit forum misschien wat de molaire massa van frituurvet is?
we hebben dit namelijk nodig bij ons scheikunde-EXO, waarbij we het vetgehalte in gebakken patat onderzoeken. Bij voorbaat dank, BdB

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 09 april 2005 - 14:43

Helaas voor jullie, maar van frituurvet bestaat niet zoiets als "de" molaire massa....: het is namelijk geen zuivere stof, maar een mengsel van oliën en vetten.

Vast frituurvet heeft relatief veel lange en verzadigde koolstofketens, vloeibaar vet heeft meer kortere ketens met meer onverzadigde bindingen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

Begtjuh

    Begtjuh


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2005 - 14:51

Helaas voor jullie, maar van frituurvet bestaat niet zoiets als "de" molaire massa....: het is namelijk geen zuivere stof, maar een mengsel van oliën en vetten.

Vast frituurvet heeft relatief veel lange en verzadigde koolstofketens, vloeibaar vet heeft meer kortere ketens met meer onverzadigde bindingen.

ohkeej... bedankt, dan moeten we het maar doen met onze eigen (niet al te betrouwbare) metingen.

#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 09 april 2005 - 14:54

Wat hebben jullie precies gemeten en hoe?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#5

Sone

    Sone


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 april 2005 - 14:57

hallo, weet iemand op dit forum misschien wat de molaire massa van frituurvet is?
we hebben dit namelijk nodig bij ons scheikunde-EXO, waarbij we het vetgehalte in gebakken patat onderzoeken. Bij voorbaat dank, BdB

Dat is maar net afhankelijk welk vet je gebruikt als frituurvet. Maargoed de meeste frituurolie wordt vanuit palmolie gemaakt. Er is trouwens een verschil tussen frituurvet en olie, olie is de vloeibare vorm bij kamertemperatuur, vet de vaste vorm bij kamertemperatuur.

Je moet dus eerst weten hoe de structuur van een olie eruit ziet, dit is altijd een glycerol met 3 zijketens. Deze ketens zijn dan de vetzuren en hebben verschillende lengtes maar meestel zijn het palmetinezuren, oleinezuren, linolzuren en stearinezuren. Nu moet je het zelf uit kunnen rekenen, maar het blijft een mengsel natuurlijk.

Veranderd door Roy1980, 09 april 2005 - 14:57


#6

Sone

    Sone


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 april 2005 - 14:58

Ik werk in een fabriek waar plantaardige olien en vetten wordt geproduceerd, wij houden met berekeningen voor de frituurolie altijd een Mmas van 282 aan...

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2005 - 15:01

Is 3x C14 kort en 3xC18 lang? Dan moet je met je meting dus ergens tussen C45H80O6=716 en C58H110O6 = 906 uitkomen.

282 lijkt me erg weinig. Dat zal wel één vetzuur zijn!

#8

Sone

    Sone


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 april 2005 - 15:11

Is 3x C14 kort en 3xC18 lang? Dan moet je met je meting dus ergens tussen C45H80O6=716 en C58H110O6 = 906 uitkomen.

282 lijkt me erg weinig. Dat zal wel één vetzuur zijn!

Ja ik zat net zelf even door te rekenen en kwam ook tot de conclusie dat dat inderdaad om 1 vetzuurketen gaat. Te snel geschreeuwd bedankt voor het corrigeren :oops:

#9

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 april 2005 - 12:51

Je moet dus eerst weten hoe de structuur van een olie eruit ziet, dit is altijd een glycerol met 3 zijketens

bedoel je daar mee te zeggen dat een olie altijd een triglyceride is? :oops:
of zie je de alcoholgroep ook als een zijketen?

Bas





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures