Wat is de molaire massa van frituurvet?
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 2
Wat is de molaire massa van frituurvet?
hallo, weet iemand op dit forum misschien wat de molaire massa van frituurvet is?
we hebben dit namelijk nodig bij ons scheikunde-EXO, waarbij we het vetgehalte in gebakken patat onderzoeken. Bij voorbaat dank, BdB
we hebben dit namelijk nodig bij ons scheikunde-EXO, waarbij we het vetgehalte in gebakken patat onderzoeken. Bij voorbaat dank, BdB
- Berichten: 6.314
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
Helaas voor jullie, maar van frituurvet bestaat niet zoiets als "de" molaire massa....: het is namelijk geen zuivere stof, maar een mengsel van oliën en vetten.
Vast frituurvet heeft relatief veel lange en verzadigde koolstofketens, vloeibaar vet heeft meer kortere ketens met meer onverzadigde bindingen.
Vast frituurvet heeft relatief veel lange en verzadigde koolstofketens, vloeibaar vet heeft meer kortere ketens met meer onverzadigde bindingen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
-
- Berichten: 2
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
ohkeej... bedankt, dan moeten we het maar doen met onze eigen (niet al te betrouwbare) metingen.Beryllium schreef: Helaas voor jullie, maar van frituurvet bestaat niet zoiets als "de" molaire massa....: het is namelijk geen zuivere stof, maar een mengsel van oliën en vetten.
Vast frituurvet heeft relatief veel lange en verzadigde koolstofketens, vloeibaar vet heeft meer kortere ketens met meer onverzadigde bindingen.
- Berichten: 6.314
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
Wat hebben jullie precies gemeten en hoe?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
-
- Berichten: 30
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
Dat is maar net afhankelijk welk vet je gebruikt als frituurvet. Maargoed de meeste frituurolie wordt vanuit palmolie gemaakt. Er is trouwens een verschil tussen frituurvet en olie, olie is de vloeibare vorm bij kamertemperatuur, vet de vaste vorm bij kamertemperatuur.begtjuh schreef: hallo, weet iemand op dit forum misschien wat de molaire massa van frituurvet is?
we hebben dit namelijk nodig bij ons scheikunde-EXO, waarbij we het vetgehalte in gebakken patat onderzoeken. Bij voorbaat dank, BdB
Je moet dus eerst weten hoe de structuur van een olie eruit ziet, dit is altijd een glycerol met 3 zijketens. Deze ketens zijn dan de vetzuren en hebben verschillende lengtes maar meestel zijn het palmetinezuren, oleinezuren, linolzuren en stearinezuren. Nu moet je het zelf uit kunnen rekenen, maar het blijft een mengsel natuurlijk.
-
- Berichten: 30
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
Ik werk in een fabriek waar plantaardige olien en vetten wordt geproduceerd, wij houden met berekeningen voor de frituurolie altijd een Mmas van 282 aan...
- Berichten: 6.853
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
Is 3x C14 kort en 3xC18 lang? Dan moet je met je meting dus ergens tussen C45H80O6=716 en C58H110O6 = 906 uitkomen.
282 lijkt me erg weinig. Dat zal wel één vetzuur zijn!
282 lijkt me erg weinig. Dat zal wel één vetzuur zijn!
-
- Berichten: 30
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
Ja ik zat net zelf even door te rekenen en kwam ook tot de conclusie dat dat inderdaad om 1 vetzuurketen gaat. Te snel geschreeuwd bedankt voor het corrigerenrwwh schreef: Is 3x C14 kort en 3xC18 lang? Dan moet je met je meting dus ergens tussen C45H80O6=716 en C58H110O6 = 906 uitkomen.
282 lijkt me erg weinig. Dat zal wel één vetzuur zijn!
-
- Berichten: 1.122
Re: Wat is de molaire massa van frituurvet?
bedoel je daar mee te zeggen dat een olie altijd een triglyceride is?Je moet dus eerst weten hoe de structuur van een olie eruit ziet, dit is altijd een glycerol met 3 zijketens
of zie je de alcoholgroep ook als een zijketen?
Bas