Springen naar inhoud

[scheikunde] vetgehalte in melk


  • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2005 - 15:31

Hoe zou je het vetgehalte in melk kunnen bepalen?

Het is bekend dat vet een kleinere dichtheid heeft als water. Dus in feite zou het zo al bovenop de melk moeten drijven, jammergenoeg doet het dat niet. Geplaatste afbeelding

Het kookpunt van vetten is vaak anders als dat van water? zou je daar soms wat mee kunnen doen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 18 april 2005 - 15:40

De Gerber methode vind ik als 'standaard' methode, maar de details vind ik niet zo 123. Verder kan het gravimetrisch of met een butyrometer ;) Naja zie Google (inclusief searchstring).

#3

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 april 2005 - 17:28

ik heb nog ergens een voorschrift vandaan getoverd.

-verwarm 100 ml melk bij 40 graden celsius.
- druppel 3 ml 50% azijnzuur toe
- laat afkoelen op kamertemperatuur en filter door vouwvfilter
- het residu is het vet breng dit over in bekerglas en voeg 20 ml diethylether en 20 ml aceton toe.
- roer het geheel een poosje en laat het bezinken.
- roer neerslag nogmaals (2x) met 20 ml aceton en 20 ml ether en giet in erlenmeyer.
- Filteer door vouwfilter
- destilleer filtraat met filmverdamper
- voeg 10 ml ether toe aan residu en en scheid met capilaire buis e water en thter laag.
- Breng ether laag in trechter vang op in gewogen kolf en destilleer met filmverdamper.

Ik weet niet of alles nou precies klopt het is voor mij al weer 5 jaar geleden dat ik deze proef heb gedaan en mijn labjournaals hield ik toen nog niet zo geweldig bij ;)

MvG Ron

#4

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2005 - 17:35

'k heb het al... blijkt ergens achterin een praktijkwijzer te staan ;)

#5

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 18 april 2005 - 18:33

Vertel! Kan anderen weer helpen ;) (kort mag ook hoor :D)

#6

Smiley Ake

    Smiley Ake


  • 0 - 25 berichten
  • 14 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 mei 2005 - 10:51

Hoe zou je het vetgehalte in melk kunnen bepalen?

Het is bekend dat vet een kleinere dichtheid heeft als water. Dus in feite zou het zo al bovenop de melk moeten drijven, jammergenoeg doet het dat niet. Geplaatste afbeelding

Het kookpunt van vetten is vaak anders als dat van water? zou je daar soms wat mee kunnen doen?

Je vetgehalte kan je ook aan de hand van de methode van Soxhlet bepalen

voorbeeldje:

Stap 1 tot 3
1) Kook 25 g melk (juist afgewogen) in een met een horlogeglas bedekt bekerglas van 400 ml met 30 ml 8 N HCl en 20 ml water en een weinig grof puimsteenpoeder gedurende ongeveer 30 minuten op een kleine vlam, terwijl af en toe met de beker wordt gezwenkt. Zorg ervoor dat zich niet teveel vastzet op de wand. Houd het volume nagenoeg constant met warm gedestilleerd water.

2) Spoel het horlogeglas met 100 ml kokend water af en vang dit waswater op in de beker.

3) Filtreer de zo warm mogelijke vloeistof door een plooifilter. Was bekerglas en filter met kokend water totdat het waswater niet meer zuur reageert (controle met lakmoes).
Breng het filtreerpapier in een extractiehuls en bewaar dit in de gebruikte beker tot het volgend labo. (Dit heeft als voordeel dat het water grotendeels zal zijn verdampt.)
Opm.: Indien het geheel dan nog niet droog is, drogen in de droogstoof bij 103 C.

Stap 4 en 5
4) Extraheer met petroleumether (40/60) in een Soxhlet-extractieopstelling.
Indien je de petroleumether, nodig voor het vullen van het toestel, in de beker van stap 3 brengt, dan recupereer je ook de sporen vet die hierin zijn achtergebleven. Ideaal zou je minimaal gedurende 4 uren moeten extraheren. Best zorg je echter dat je ongeveer 1 uur van het labo overhoudt voor destillatie en drogen.

5) Destilleer na de extractie de petroleumether af en droog de kolf met het vet bij 102 C tot constant gewicht.
(opm.: Het destillaat kan je bewaren om nadien de kolf te reinigen.)


mss ben je er iets mee...mss ook niet ;)

MAAR eigenlijk heb ik ook een vraagje...

Weet of kent iemand de dichtheid van volle melk??? :)

Alvast bedankt

Groetjes
x

#7

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 29 mei 2005 - 16:30

MAAR eigenlijk heb ik ook een vraagje...

Weet of kent iemand de dichtheid van volle melk??? ;)

Ik denk dat dat nogal variabel is, even 5 mL pipetteren en wegen lijkt me de snelste methode om dat te weten te komen!

#8

Sarah Hendrickx

    Sarah Hendrickx


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2009 - 12:56

Nou wil ik geen oude koeien uit de sloot halen, maar aangezien mijn vraag ook over het vetgehalte van melk gaat...

Na twee uur Soxhlet-extractie zijn we uitgekomen dat ons staal melk een vetgehalte heeft van 4,12 %. Ik vraag me af of dat een normale waarde is, want mij lijkt het nogal hoog.

Twee uur Soxhlet is immers niet echt lang, en volgens de voedingsmiddelentabel zou het vetgehalte van volle melk zo'n 3,6 % moeten zijn... Maar we komen dus veel meer uit.

Is dit een abnormale uitkomst, en zoja, waar zou dit aan kunnen liggen?

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 maart 2009 - 15:42

volle melk is gedeeltelijk ontvet om zo het vetgehalte te standaardiseren. Een natuurlijk vetpercentage van 4,12% valt binnen normale waardes.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2009 - 07:18

Het vetgehalte van volle melk is gestandaardiseerd op 3,5%. Een gevonden gehalte van 4,12 %vindt ik een dan wel een grote afwijking (bijna 18 %).

In feite is een soxhlet methode voor melk niet de juiste methode. Gerber is de standaard methode die nu nog gebruikt wordt om het vetgehalte officieel vast te stellen. De methode die Smiley Ake beschrijft is voor o.a. brood, cake, produkten die na koken met zuur een relatief grote hoeveelheid restmateriaal geeft om wat te filtreren te hebben.

#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 maart 2009 - 09:23

Klopt Drune, maar als zijn monster rauwe koemelk van de boer is geweest dan is die 4,12 best mogelijk.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#12

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2009 - 12:04

Klopt Drune, maar als zijn monster rauwe koemelk van de boer is geweest dan is die 4,12 best mogelijk.

Daar heb jij weer gelijk in. Ik was daar niet vanuit gegaan. Nu maar even wachten wat Sarah vindt.

#13

Sarah Hendrickx

    Sarah Hendrickx


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2009 - 10:39

Het was geen rauwe koemelk, maar de andere groepen komen een soortgelijk resultaat uit, dus blijkbaar ligt het niet aan een fout die we gemaakt zouden kunnen hebben. Er is zelfs een groep die 5% uitkwam, wat wel erg hoog is.

#14

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 maart 2009 - 11:31

kun je de bepaling herhalen alleen dan met het gebruik van een butyrometer?

wiki

10,77ml melk, 15ml zwavelzuur 91%, 0,5ml isopropyl alcohol (meen ik) in de meter doen, stop er op, drond draaien dat alles goed mengt (wordt een beetje warm), op zijn kop houden dat vet boven komt, eventueel de dop een beetje vringen en aflezen.

er zijn speciale volume pipetten van 10,77ml voor deze bepaling.

met jullie hoge vetgehaltes en een pak volle melk uit de super klopt er iets niet met de methode.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#15

bacchus

    bacchus


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2009 - 15:40

Waarom is dat drogen van het staal zo belangrijk voordat je aan de extractie begint?

Iemand enig idee?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures