Springen naar inhoud

kaneel en chemie?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 19:47

Hallo allemaal,

Ik wou vragen of iemand een site weet over kaneel en de chemie ervan? Dus structuurformules en alles wat erbij hoort, specifiek over kaneel.

Bedankt alvast,

Didi 8-[

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 09 mei 2005 - 19:52

Hoi DiDi, welkom op Chemieforum.nl

Kaneel is een natuurproduct en bestaat zodoende uit honderden, duizenden verschillende verbindingen die samen zorgen dat het kaneel is. Het is niet mogelijk om één molecuel aan kaneel te plakken!

#3

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 09 mei 2005 - 19:53

Hi DiDi, welkom op Chemieforum.nl! :D

Op nederlandse sites heb ik niet heel snel wat kunnen vinden, maar ik weet toevallig dat de karakteristieke stof van kaneel "cinnamaldehyde" is (trans-3-benzyl-2-propeen-1-al). Op deze website vind je de structuur, en deze Google-resultaten kunnen je ook vast meer vertellen.

Edit: foutje in systematische naam, ik ben nog steeds niet zeker of die goed is... 8-[

Veranderd door Beryllium, 09 mei 2005 - 19:57

You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#4

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:00

Wat Beryllium noemt is inderdaad het 'hoofdbestanddeel' daarnaast bevat het ook nog eugenol, coumarinen, tanninen, O.P.C.'s, diterpenen, MHCP (methylhydroxychalonepolymeer) en waarschijnlijk nog heel veel meer!

Meer informatie over deze stoffen kan je vinden op deze site...

[edit] Lees meer...

Veranderd door Jorim, 09 mei 2005 - 20:05


#5

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:07

Ik heb wat uitgebreider gezocht en het is volgens mij:

3-fenyl-2-propeenaldehyde

#6

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:11

Ja inderdaad, dat is de juiste systematische naam! dat is de stof die ik bedoelde dus.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#7

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:16

Ik heb het idee dat het kaneel onderwerp niet gaat lukken, want ik weet namelijk tamelijk weinig af van het chemische gedeelte, misschien weten jullie of er een kruid is, een drank een vrucht e.d. wat bestaat uit één bestanddeel?

alvast bedankt, 8-[

#8

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:30

Was dat een domme vraag 8-[ ?

#9

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:51

Misschien wat over ananas? Wil iemand mij helpen pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 8-[

#10

Roytje

    Roytje


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 21:08

Alle dranken en vruchten en natuurlijke producten bestaan uit meerdere bestandsdelen, misschien moet je een chemische stof nemen wat het hoofdbestandsdeel is, zoals dat 3-fenyl-2-propeenaldehyde van kaneel.

#11

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 21:15

Ja ok, maar het moet toch een kruid,vrucht etc. zijn, maar iets met 5 bestanddelen ok, maar geen met 5000, dan kan ik een scriptie schrijven van 150 bladzijdes 8-[

#12

Roytje

    Roytje


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 21:19

Waar moet je dan precies een verslag over schrijven? Over het vrucht of over de bestandsdelen?

#13

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 mei 2005 - 22:05

Ik heb eens een analytisch experiment met trans-anethol gedaan (anijs). We hebben de hoeveelheid hiervan bepaald in gestampte muisjes, pastisse en anijsolie.

Maar de bepaling van cinnemaldehyde in kaneel is ook heel goed mogelijk. Dit kun je goed met de GC(-MS) aantonen. Gewoon de kaneelstokjes extraheren met een organisch oplosmiddel en inspuiten op de GC.

Ananas is natuurlijk ook leuk. De geur van ananas wordt voornamelijk veroorzaakt door ethyl butyraat. Deze ester is gemakkelijk ook zelf te maken, een feest voor je neus...

#14

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 mei 2005 - 06:36

Ik heb eens een analytisch experiment met trans-anethol gedaan (anijs). We hebben de hoeveelheid hiervan bepaald in gestampte muisjes, pastisse en anijsolie.

Maar de bepaling van cinnemaldehyde in kaneel is ook heel goed mogelijk. Dit kun je goed met de GC(-MS) aantonen. Gewoon de kaneelstokjes extraheren met een organisch oplosmiddel en inspuiten op de GC.

Ananas is natuurlijk ook leuk. De geur van ananas wordt voornamelijk veroorzaakt door ethyl butyraat. Deze ester is gemakkelijk ook zelf te maken, een feest voor je neus...

Behalve natuurlijk 1 der bestanddelen, dat is namelijk géén pretje 8-[

#15

DiDi_CF

    DiDi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2005 - 15:51

Roytje het moet een geheel zijn, dus algemene chemische informatie over de vrucht of kruid zelf, het moet iets eetbaars zijn , thats for sure. Dus algemene chemische info en de structuurformules moet ik dan hebben. ;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures