Springen naar inhoud

Molasse


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Biotechnolooginwording

    Biotechnolooginwording


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 10:01

Ik heb van school de opdracht gekregen om uit te zoeken of het mogelijk is om molasse (reststroom in de suikerindustrie) te gebruiken als substraat voor penicilline productie.
Nu kan ik nergens de formule of samenstelling van molasse vinden, kan iemand mij hiermee helpen?
Bij voorbaat dank!!
--Is happiness in the middle of Christmas? Or is it existing at the other end of a year's term?--

Groetjes,
Maarten

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 18 mei 2005 - 11:17

Hey, welkom op Chemieforum.nl!

Ik zou sowieso al nee zeggen aangezien een afvalstroom, in mijn ogen, nooit geschikt kan zijn voor het maken van medicijnen. Resten chemicaliŽn zoals (kunst)mest, landbouwgif, etc verpesten volgens mij alles.

Maar het gaat natuurlijk of het mogelijk zou zijn. Er is weinig over te vinden, maar ik ben er wel achter dat molasse molassed sugar is en dat levert nog al wat hits op, maar weinig zinnigs vermoed ik. Via Scholar ook aardig wat wetenschappelijke publicaties waar het genoemd wordt, maar of dat echt wat oplevert...

Even een suikerfabriek bellen of mailen, die kunnen je vast vťťťl meer vertellen 8-[

Dit en dit zijn ook nog mailopties :D

#3

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 13:01

Tuurlijk kan dat; penicilineschimmel heeft voeding nodig en melasse is gewoon een suikeroplossing.

#4

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 13:16

Dat lijkt mij ook inderdaad. Gewoon een kwestie van enten en laten groeien, neem ik aan.

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 mei 2005 - 17:01

molasse is bijna het Engelse woord voor stroop. Natuurlijk zou dat gebruikt kunnen worden als voedingsbodem voor schimmels en bacteriŽn in de bioindustrie, maar de zuiverheid zou daar wel een rol bij kunnen spelen. Als het zuivere stroop zou zijn, waarom stoppen ze het dan niet in een pot broodbeleg?!?

#6

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 17:14

molasse is bijna het Engelse woord voor stroop. Natuurlijk zou dat gebruikt kunnen worden als voedingsbodem voor schimmels en bacteriŽn in de bioindustrie, maar de zuiverheid zou daar wel een rol bij kunnen spelen. Als het zuivere stroop zou zijn, waarom stoppen ze het dan niet in een pot broodbeleg?!?

Ik neem aan dat we het hier niet over appelstroop hebben, rwwh. Ik denk dat de term suikeroplossing beter gekozen was. Bovendien denk ik niet dat de zuiverheid van de voedingsbodem hier nu echt van cruciaal belang is, als het maar niet zo sterk vervuild is dat de bacteriŽn niet kunnen overleven. Het naderhand opzuiveren hoeft niet zo'n probleem te zijn, vooral niet als je bedenkt dat antibiotica maar voor een klein deel door mensen geconsumeerd worden. De rest gaat recht het veevoer in.

Veranderd door Pruts0r, 18 mei 2005 - 17:15


#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 mei 2005 - 17:25

Ik neem aan dat we het hier niet over appelstroop hebben, rwwh

Nee, suikerstroop. Te koop bij van Gilse, bruine dikvloeibare drab in schenkflessen.... Dat heet in het engels "Molasses". Maar in de afvalprodukten van de suikerindustrie zit waarschijnlijk van allerlei oligosachariden behalve sucrose.....

#8

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 18:36

Ik neem aan dat we het hier niet over appelstroop hebben, rwwh

Nee, suikerstroop. Te koop bij van Gilse, bruine dikvloeibare drab in schenkflessen.... Dat heet in het engels "Molasses". Maar in de afvalprodukten van de suikerindustrie zit waarschijnlijk van allerlei oligosachariden behalve sucrose.....

Dat was niet letterlijk bedoeld, rwwh. Ik bedoelde te zeggen dat het hier om suikerdrab gaat, vergelijkbaar met bijv. bietenpulp, en dat dat nogal een stukje verschilt met suikerstroop die voor consumptie geschikt is...

#9

Biotechnolooginwording

    Biotechnolooginwording


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2005 - 11:58

Wat ik me afvraag is of molasse hetzelfde is als melasse. En is melasse een verzameling stoffen of een zuivere stof. Als ik uit wil rekenen hoeveel mol molasse ik nodig heb om een bepaalde hoeveelheid penicilline te produceren, moet ik wel de samenstelling van molasse weten. Heb ik ook nodig om de wartmtewisseling e.d. van een bioreactor te berekenen.
Blijkbaar zijn er 3 hoofdsoorten molasse: ongezwaveld, gezwaveld en "blackstrap". Wij zijn geinteresseerd in de laatste, omdat dat een afvalstroom is. Heeft iemand enig idee wat de samenstelling van molasse is en of dat hetzelfde is als melasse?? 8-[
--Is happiness in the middle of Christmas? Or is it existing at the other end of a year's term?--

Groetjes,
Maarten





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures