Springen naar inhoud

Suikers


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2005 - 17:45

Kan iemand mij vertellen welke disacchariden reducerend zijn en welke niet?
ik veronderstel dat de meeste monosacchariden reducerend zijn?

Veranderd door Dante, 20 mei 2005 - 18:22


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jantine_CF

    Jantine_CF


  • Chemieforum.nl erelid
  • 485 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2005 - 21:16

uhm dat moet ik dinsdag even opzoeken als ik op mijn stage ben, daar ligt mijn organische bijbel namelijk! Geplaatste afbeelding

#3

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2005 - 21:50

uhm dat moet ik dinsdag even opzoeken als ik op mijn stage ben, daar ligt mijn organische bijbel namelijk! Geplaatste afbeelding

AAAaaaah
te laat 8-[

ik heb namelijk maandag al mijn practicumexamen
ik denk wel dat ik de belangrijkste mono en disacchariden ken
maar je weet nooit dat ik verkeerd ben ofzo

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 mei 2005 - 06:41

Zie Koolhydraat op Wikipedia. Daar staatexpliciet bij sucrose en trehalose gemeld dat ze niet-reducerend zijn.

Disachariden zijn niet-reducerend als de glycoside binding de twee koolstofatomen bindt die voor de ringopening zorgen (de halfacetalen); dat betekent dus bijvoorbeeld dat de "1" van een aanwezig glucose en de "2" van een aanwezig fructose moeten worden verbonden. Als twee glucoses dus 1-4 zijn gebonden, kan de laatste nog openen, en is het disacharride reducerend.

#5

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2005 - 08:21

Bedankt voor de link en de uitleg
Het is eigenlijk nogal simpel
hemi-acetaal : reducerend
hemi-ketaal: niet-reducerend

Veranderd door Dante, 21 mei 2005 - 08:25


#6

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 mei 2005 - 09:05

Even ter aanvulling:

Ook keto-suikers kunnen zich in sommige gevallen reducerend gedragen. Deze kunnen in de open vom via keto-enol tautomerie omleggen naar een aldose.

R(C=O)CH2OH <-> R-CH(OH)=CHOH <-> R-CH2(OH)(C=O)H

#7

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2005 - 09:23

wat is eigenlijk de verhouding van open vorm tot ringvorm?
waar ligt het evenwicht bij kamertemperatuur?
ik weet dat de ringvorm duidelijk het overwicht heeft.

#8

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 mei 2005 - 10:22

De precieze ligging van het evenwicht hang natuurlijk van het type suiker af, maar het evenwicht ligt inderdaad sterk aan de gesloten kant (ringvorm).
Bij glucose in water is slechts <1% in de open vorm aanwezig.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures