Suikers
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 485
Re: Suikers
uhm dat moet ik dinsdag even opzoeken als ik op mijn stage ben, daar ligt mijn organische bijbel namelijk!
-
- Berichten: 592
Re: Suikers
AAAaaaahuhm dat moet ik dinsdag even opzoeken als ik op mijn stage ben, daar ligt mijn organische bijbel namelijk!
te laat 8-[
ik heb namelijk maandag al mijn practicumexamen
ik denk wel dat ik de belangrijkste mono en disacchariden ken
maar je weet nooit dat ik verkeerd ben ofzo
- Berichten: 6.853
Re: Suikers
Zie Koolhydraat op Wikipedia. Daar staatexpliciet bij sucrose en trehalose gemeld dat ze niet-reducerend zijn.
Disachariden zijn niet-reducerend als de glycoside binding de twee koolstofatomen bindt die voor de ringopening zorgen (de halfacetalen); dat betekent dus bijvoorbeeld dat de "1" van een aanwezig glucose en de "2" van een aanwezig fructose moeten worden verbonden. Als twee glucoses dus 1-4 zijn gebonden, kan de laatste nog openen, en is het disacharride reducerend.
Disachariden zijn niet-reducerend als de glycoside binding de twee koolstofatomen bindt die voor de ringopening zorgen (de halfacetalen); dat betekent dus bijvoorbeeld dat de "1" van een aanwezig glucose en de "2" van een aanwezig fructose moeten worden verbonden. Als twee glucoses dus 1-4 zijn gebonden, kan de laatste nog openen, en is het disacharride reducerend.
-
- Berichten: 592
Re: Suikers
Bedankt voor de link en de uitleg
Het is eigenlijk nogal simpel
hemi-acetaal : reducerend
hemi-ketaal: niet-reducerend
Het is eigenlijk nogal simpel
hemi-acetaal : reducerend
hemi-ketaal: niet-reducerend
- Berichten: 2.953
Re: Suikers
Even ter aanvulling:
Ook keto-suikers kunnen zich in sommige gevallen reducerend gedragen. Deze kunnen in de open vom via keto-enol tautomerie omleggen naar een aldose.
R(C=O)CH2OH <-> R-CH(OH)=CHOH <-> R-CH2(OH)(C=O)H
Ook keto-suikers kunnen zich in sommige gevallen reducerend gedragen. Deze kunnen in de open vom via keto-enol tautomerie omleggen naar een aldose.
R(C=O)CH2OH <-> R-CH(OH)=CHOH <-> R-CH2(OH)(C=O)H
-
- Berichten: 592
Re: Suikers
wat is eigenlijk de verhouding van open vorm tot ringvorm?
waar ligt het evenwicht bij kamertemperatuur?
ik weet dat de ringvorm duidelijk het overwicht heeft.
waar ligt het evenwicht bij kamertemperatuur?
ik weet dat de ringvorm duidelijk het overwicht heeft.
- Berichten: 2.953
Re: Suikers
De precieze ligging van het evenwicht hang natuurlijk van het type suiker af, maar het evenwicht ligt inderdaad sterk aan de gesloten kant (ringvorm).
Bij glucose in water is slechts <1% in de open vorm aanwezig.
Bij glucose in water is slechts <1% in de open vorm aanwezig.