Ontkoppelaar

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 11

Ontkoppelaar

Hallo

Is er iemand die mij int kort kan uitleggen wat een ontkoppelaar is en wat die doet? Ik denk dat het iets te maken heeft met de H+-gradiënt in de mitochondriën of zo...?

Kan er iemand helpen?

:)

dank bij voorbaat
I don't need a hero. I don't need anyone.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Ontkoppelaar

Al ben ik geen biochemicus, ik denk dat hetvolgende wordt bedoeld:

In de mitochondriën zijn twee belangrijke processen: de reductie van zuurstof en de synthese van ATP (dé energiedrager in cellen) uit ADP. Beide werken met een protongradient die tegengesteld is. Hierdoor zijn deze processen gekoppeld. Een 'ontkoppelaar' verstoord dan de koppeling van deze processen door bijvoorbeeld het H+ gradient over het membraan op te heffen.

Berichten: 39

Re: Ontkoppelaar

Deze ontkoppelaars spelen inderdaad in op de normale celademhaling of regeneratie van adp tot atp met behulp van zuurstof en elektronenoverdragers ter vorming van koolstofdioxide en water. Deze celademhaling vindt plaats in verschillende stappen en drie maal word er ATP gevormd. De ontkoppelaars zorgen ervoor dat de energie niet vrijkomt onder de vorm van ATP maar wel onder de vorm van warmte energie. Ze spelen dus een vorname rol wanneer iemand onderkoeld is.

Berichten: 704

Re: Ontkoppelaar

dit is ook de reden waarom bijvoorbeeld pasgeborenen veel bruin vetweefsel hebben,. Hierin komt in de mitochondrien een natuurlijke ontkoppelaar voor die dus voor warmte zorgt [-X

Berichten: 5

Re: Ontkoppelaar

De werking van een ontkoppelaar, zoals DrQuico al aangegeven heeft:

Een ontkoppelaar vermindert de hoge intermembrale protonconcentratie, die wordt veroorzaakt door de elektronentransport van NADH en FADH2.

Dit kan op twee bekende manieren:

De "ATP synthase" kan je zien als een ADP --> ATP machine die aangedreven wordt door H+ ionen naar vanuit de intermembrale ruimte naar de matrix te pompen.

1. een ontkoppelaar reageert met H+ ionen, waardoor de [H+]i kleiner wordt. In dit geval zijn er te weinig protonen aanwezig om de machine te laten werken. (bijvoorbeeld de geconjugeerde base van 2,4-dinitrofenol)

2. een ontkoppelaar kan ook 'ionophores' (poriën / kanalen) creeëren, waardoor de protonen uit de intermembrale ruimte vloeien (gefaciliteerde diffusie). (bijvoorbeeld: antibiotica zoals valinomycine en gramicidine A)

Belangrijk om te weten is dat ontkoppelaars geen effect hebben op de elektronentransport.

In 'Brown Adipose Tissue' bevindt zich een mitochondraal membraangebonden eiwit (thermogenine) die een kanaal kan vormen waardoor de protonen direct naar de matrix kunnen vloeien (weg van de minste weerstand t.o.v. door de ATP synthase).

De gedachte hierachter is dat voedselmoleculen niet opgeslagen worden als vet, maar verbrand worden: dit veroorzaakt hitte door wrijving in de spieren (trillen). ATP is namelijk nodig bij lipide-synthese.

Berichten: 5

Re: Ontkoppelaar

Nu wordt ADP aangemaakt (in de spier) die bij de opzetting van NADH en FADH2 noodzakelijk is.

De hoeveelheid aanwezige ADP bepaalt de hoeveelheid NADH en FADH2 die kan worden omgezet in NAD+ en FAD. De hoeveelheid aanwezige NAD+ en FAD bepaalt op haar beurt hoeveel vetzuren kunnen worden omgezet.

Reageer