verzepen van vetten
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 50
verzepen van vetten
Wat wordt verstaan onder het verzepen van vetten. verklaar waarom dit bij het bepalen van chlolesterol gehalte in kaas nodig is en waarom alcoholische loog wordt gebruikt.
kan iemand me helpen met het beantwoorden van deze vraag ?
kan iemand me helpen met het beantwoorden van deze vraag ?
-
- Berichten: 857
Re: verzepen van vetten
Als je een vet hebt en je gaat dat verzepen dan laat je het vet reageren met een loog. Je doet het tegenovergestelde van ver-esteren. Je laat je ester (je vet bestaande uit glycerol en vetzuren) reageren met loog (door je vet in loog te koken) waarbij je het glycerol krijgt en het zuurrestion van het vetzuur.
Je vetzuur is combinatie met metaalion dat aan je loog vast zat (meest Na+ of K+). Dit is een zout wat ook wel een zeep wordt genoemd.
Je vetzuur is combinatie met metaalion dat aan je loog vast zat (meest Na+ of K+). Dit is een zout wat ook wel een zeep wordt genoemd.