Springen naar inhoud

Warm hart


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bambi1

    bambi1


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2005 - 14:35

Hoi allemaal,

wij moeten op school een warm hart oftewel een hotpack namaken. Om dat te doen wilden wij een verzadigde oplossing van NaAc maken. De NaAc hadden wij opgelost in het water, maar terwijl wij het naast het kookplaatje rustig neerzette ging het alweer terug kristalliseren en was het dus alweer onbruikbaar als hotpack. Weten jullie soms wat het probleem zou kunnen zijn en hoe we dit op kunnen lossen???

Alvast bedankt!!!
groetjes Lieneke

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gideon

    Gideon


  • Chemiefoum.nl erelid
  • 337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2005 - 14:45

Wellicht is de NaAc niet zuiver genoeg of zijn er elementen aanwezig die de kristalisatie triggeren (oneffenheden in het materiaal, of een onzuiverheid). Ben geen fysisch chemicus helaas...

#3

joepiedepoepie

    joepiedepoepie


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2005 - 15:14

Als je het water hebt verwarmd en dan de oplossing verzadigd maakt, zal er altijd een deel kristalliseren als het water afkoelt omdat oplosbaarheid een functie is van de temperatuur (hogere T => grotere oplosbaarheid).

Dus misschien gewoon een verzadigde oplossing maken bij kamertemperatuur?

#4

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2005 - 14:13

De truuk zit erin dat zowel het natrium acetaat als het water als het gebrukte glaswerk ZEER zuiver moeten zijn. Voor natriumacetaat moet je ofwel "pro analysi" kwaliteit gebruiken, ofwel het een paar keer herkristalliseren. Voor het water zou ik ultrapuur gebruiken, en het glaswerk moet bij voorkeur nieuw zijn (m.a.w. niet bekrast of zo)

#5

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2005 - 15:08

De truuk zit erin dat zowel het natrium acetaat als het water als het gebrukte glaswerk ZEER zuiver moeten zijn. Voor natriumacetaat moet je ofwel "pro analysi" kwaliteit gebruiken, ofwel het een paar keer herkristalliseren. Voor het water zou ik ultrapuur gebruiken, en het glaswerk moet bij voorkeur nieuw zijn (m.a.w. niet bekrast of zo)

Maar hoe schoon je glaswerk ook is, en hoe zuiver je zouten ook zijn, wanneer je het water verwarmt terwijl je een verzadigde oplossing maakt, zal het altijd uitkristalliseren bij lagere (lees: kamer-)temperatuur.

#6

Roytje

    Roytje


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2005 - 17:55

Maar hoe schoon je glaswerk ook is, en hoe zuiver je zouten ook zijn, wanneer je het water verwarmt terwijl je een verzadigde oplossing maakt, zal het altijd uitkristalliseren bij lagere (lees: kamer-)temperatuur.

In die hotpacks zit een oververzadigde oplossing van natriumacetaat zonder kristallen. Het natrium acetaat is dus niet uitgekristalliseerd, dat gebeurd pas als je iets met het zakje doet waar het in zit. Het is dus een soort metastabiele fase.

Water hoeft toch ook niet te bevriezen onder de 0 graden ;)

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 juni 2005 - 06:36

Maar wat is zo'n warm hart precies en wat kun je er mee? En is het echt warm of alleen een wijze van spreken... Niet dat ik hier geen leuke proeven mee weet overigens ;)

#8

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 24 juni 2005 - 11:23

Maar wat is zo'n warm hart precies en wat kun je er mee? En is het echt warm of alleen een wijze van spreken... Niet dat ik hier geen leuke proeven mee weet overigens ;)

Zie hier

Misschien is je oplossing TE verzadigt ???

#9

sjefke_CF

    sjefke_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 augustus 2005 - 22:51

Water hoeft toch ook niet te bevriezen onder de 0 graden

Zuivere H2O toch wel?

Veranderd door Jorim, 07 augustus 2005 - 12:59


#10

vase

    vase


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 08:58

[quote name='sjefke' date='za 06 augustus 2005 om 23:51 uur'] [QUOTE]Water hoeft toch ook niet te bevriezen onder de 0 graden [QUOTE]

Zuivere H2O toch wel? [/quote]
Vriespunt is ook een functie van de druk.

#11

sdekivit

    sdekivit


  • >250 berichten
  • 704 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 09:20

het is gemakkelijker te zien met de volgende formule:

delta Tv = Kv * cm * i

waarbij delta Tv = de verlaging van het vriespunt, Kv = cryoscopische constante voor puur water, cm = concentratie opgeloste stof in molaliteit en i is de van 't Hoffs factor voor dissociatie.

De Kv is negatief en dus als de hoeveelheid opgeloste stof in water toeneemt, neemt de daling in vriespunt ook toe. Daarom zit er in antivries ook ethyleenglycol om het vriespunt van de oplossing te verlagen.

Veranderd door sdekivit, 07 augustus 2005 - 09:25


#12

oiio

    oiio


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 11:07

niet per se sjefke.

onder hogere druk kan je het smeltpunt ook naar beneden halen.
en dat is dan zuiver water zonder opgeloste hulpstoffen.

#13

Demon van Laplace

    Demon van Laplace


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 11:14

[quote name='sjefke' date='za 06 augustus 2005 om 23:51 uur'] [QUOTE]Water hoeft toch ook niet te bevriezen onder de 0 graden [QUOTE]

Zuivere H2O toch wel? [/quote]
Wel dat is niet altijd het geval : soms zullen zuivere stoffen bij lagere temperaturen bevriezen dan 'onzuivere'. De reden hiervoor is dat bij het vriesproces voldoende grote kiemen moeten ontstaan die als basis dienen voor de rest. Die kiemen ontstaan doordat door afkoelen de thermische snelheid van de moleculen afneemt zodat er gedurende korte tijd verschillende moleculen een klein rooster gaan vormen. Is dit rooster te klein dan valt het uiteen, is het anderzijds groter dan een bepaalde kritische waarde dan kan deze kiem dienen voor verdere vorming van het rooster: de oplossing zal dan volledig gaan bevriezen.

Nu geldt dat als er al in de oplossing al onzuiverheden aanwezig zijn zoals kleine vaste deeltjes maar ook de wand van het vat, deze kan al kan dienen als kiem voor een kristalrooster waardoor de oplossing makkelijker bevriest. Een voorbeeld hiervan is het feit dat water in wolken slechts zal bevriezen bij zeer lage temperaturen zoals -40į C.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures