Springen naar inhoud

Suiker en zwavelzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2005 - 20:16

Nee, behalve dat het je celwanden wegprotoneert. Je wordt dan uiteindelijk oplosbaar in je eigen water omdat je cellen en weet ik veel wat ineens uit ionen bestaan

Volgens mij protoneert dit zuur onmiddellijk alle water dat aanwezig is. Neem je nou erg veel van dat zuur, ja dan wordt het gevaarlijk. Maar minder gevaarlijk dan dezelfde hoeveelheid zwavelzuur of salpeterzuur: de protonen zijn hetzelfde in een waterige omgeving, en de tegenionen zijn milder....

By the way, even een vraagje: hoort eigenlijk niet echt in dit topic thuis. maarja ff tussedoor. Ik zag onderlaatst bij Science Bank: Scheikunde (tv-programma) hoe zwavelzuur met suiker reageerde. Ze zeiden dat het water onttrok. Maar in suiker is toch helemaal geen water aanwezig. Er zijn wel waterstof en zuurstof atomen in een suiker molecuul aanwezig. Maar bedoelen ze dat soms, dat die met het zwavelzuur gereageerd hebben?

rwwh: inderdaad off-topic, even gesplitst.

Veranderd door rwwh, 21 juni 2005 - 21:02


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 juni 2005 - 21:56

Er zit ongetwijfeld kristalwater in suikerkristallen.

Hiernaast werkt geconcentreerd zwavelzuur ook oxiderend. Het suiker zal dus ook geoxideerd raken.

#3

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juni 2005 - 10:13

ik geloof dat in dit geval het extreem hygroscopische karakter van geconcentreerd zwavelzuur het wint van de oxidator kwaliteiten van deze stof
Er worden gewoon condensatiereacties ontketent wat resulteert in een teerachtig suikerrestant.

Veranderd door Echtepino, 22 juni 2005 - 10:13


#4

dekeijzer

    dekeijzer


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 juni 2005 - 13:20

ik geloof dat in dit geval het extreem hygroscopische karakter van geconcentreerd zwavelzuur het wint van de oxidator kwaliteiten van deze stof
Er worden gewoon condensatiereacties ontketent wat resulteert in een teerachtig suikerrestant.

Net zo`n restant als wanneer je het met een brander flink verhit?

Veranderd door deKeijzer, 22 juni 2005 - 13:20


#5

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2005 - 12:47

Ik twijfelde er inderdaad aan of het nou kristalwater onttrekt (door dat het zo hygroscopisch is) of dat het nou met het suiker reageerde en dat het zuurstof en waterstof atomen onttrok aan het suiker.
In ieder geval bedankt voor de reacties ;)

Veranderd door Chemistry Master, 23 juni 2005 - 12:47


#6

Doom_Knight

    Doom_Knight


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2005 - 07:58

C6H12O6 + H2SO4 --> 6 C + H2SO4 * 6 H2O

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 juni 2005 - 13:47

C6H12O6 + H2SO4 --> 6 C + H2SO4 * 6 H2O

Dat is wel heel optimistisch. Ik denk eerder aan:

C6H12O6 + xH2SO4 --> vieze teerdrab + xH2SO4 * 5 H2O

#8

geomario

    geomario


  • >100 berichten
  • 186 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2005 - 08:55

Heeft niemand er aan gedacht dat suiker een koolhydraat is? Deze naam zegt genoeg volgens mij. De algemene formule voor koolhydraten kun je schrijven als Cn(H2O)n, voor suiker wordt het dus C6(H2O)6.

#9

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2005 - 09:08

Heeft niemand er aan gedacht dat suiker een koolhydraat is? Deze naam zegt genoeg volgens mij. De algemene formule voor koolhydraten kun je schrijven als Cn(H2O)n, voor suiker wordt het dus C6(H2O)6.

Ik denk ook dat zwaverzuur de zaak kan dehydrateren, al zal het minder goed gaan dan met POCl3 en PCl5. Dat neemt niet weg dat je, zoals rwwh zegt, een verschrikkelijke bruine drab zal krijgen als 'hoofdproduct'. ;)

#10

geomario

    geomario


  • >100 berichten
  • 186 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2005 - 16:57

Het wordt nog erger als je suiker nat is. Dan krijg een een soort bruin-zwart "drabschuim".





1 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 1 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures