By the way, even een vraagje: hoort eigenlijk niet echt in dit topic thuis. maarja ff tussedoor. Ik zag onderlaatst bij Science Bank: Scheikunde (tv-programma) hoe zwavelzuur met suiker reageerde. Ze zeiden dat het water onttrok. Maar in suiker is toch helemaal geen water aanwezig. Er zijn wel waterstof en zuurstof atomen in een suiker molecuul aanwezig. Maar bedoelen ze dat soms, dat die met het zwavelzuur gereageerd hebben?Volgens mij protoneert dit zuur onmiddellijk alle water dat aanwezig is. Neem je nou erg veel van dat zuur, ja dan wordt het gevaarlijk. Maar minder gevaarlijk dan dezelfde hoeveelheid zwavelzuur of salpeterzuur: de protonen zijn hetzelfde in een waterige omgeving, en de tegenionen zijn milder....FsWd schreef: Nee, behalve dat het je celwanden wegprotoneert. Je wordt dan uiteindelijk oplosbaar in je eigen water omdat je cellen en weet ik veel wat ineens uit ionen bestaan
rwwh: inderdaad off-topic, even gesplitst.