Springen naar inhoud

Mutarotatie en Hemiacetaalvorming bij sacchariden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

vroten

    vroten


  • 0 - 25 berichten
  • 14 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 augustus 2005 - 19:16

Wat is een reducerend suiker precies en waarom vertonen deze geen mutarotatie ?

En waarom is er maar cyclische hemiacetaalvorming als beide verbindingen glucosiden
zijn ? (vb : bij glucose en fructose is geen hemiacetaalvorming mogelijk , wrm niet ?)

dank bij voorbaat

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sdekivit

    sdekivit


  • >250 berichten
  • 704 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 augustus 2005 - 20:45

een reducerende suiker kan reduceren. suikers die een halfacetaalgroep bevatten kunnen reducerend zijn. De halfacetaalgroep is namelijk in evenwicht met de openketenstructuur van de saccharide en de aldehydegroep kan reduceren (tot een carbonzuur en dus tot een glyconzuur). Het is de kleine hoeveelheid suiker in de open keten structuur dat zorgt voor het reducerend vermogen van een suiker. Deze reducerende suikers vertonen gewoon mutarotatie. Mutarotatie staat namelijk in evenwicht met de open keten structuur.

Je tweede vraag begrijp ik niet helemaal wat je wilt. Formuleer de vraag nog wat beter.

Veranderd door sdekivit, 04 augustus 2005 - 20:49


#3

stef.

    stef.


  • >100 berichten
  • 152 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 september 2005 - 15:03

Ik zit ook met een vraagje over reducerende suikers. Is het zo dat een reducerend suiker een suiker is met een vrije aldehydegroep (in de niet-ringvorm) of een vrije hydroxylgroep (in de ringvorm)? Is het dan zo dat reducerende suikers alleen kunnen voorkomen bij het suikers van het aldose-type of kan dit ook voorkomen bij suikers van het ketose-type? of anders gevraagd, kan fructose ook een reducerend suiker zijn?

alvast bedankt!


groetjes


stef.

#4

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 september 2005 - 15:50

Is het dan zo dat reducerende suikers alleen kunnen voorkomen bij het suikers van het aldose-type of kan dit ook voorkomen bij suikers van het ketose-type? of anders gevraagd, kan fructose ook een reducerend suiker zijn?


Aldoses zijn inderdaad reducerend en ketoses zijn niet reducerend. Fructose is dus niet reducerend.

Het is echter wel mogelijk dat fructose via keto-enol tautomerie (gedeeltelijk) omgezet kan worden in een aldose (glucose). Hierdoor kan fructose, bij de test of een suiker reducerend is, tůch een positief resultaat geven.

#5

matke57

    matke57


  • >25 berichten
  • 73 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 december 2009 - 12:17

Gegroet,


is een acyloÔne groep hetzelfde als een "halfacetaalgroep of aldehyd " zoals men hier zegt?
want in mijn cursus staat er gewoon dat er bij monosachariden een acyloÔne groep aanwezig moet zijn en dat is het, maar helemaal geen uitleg wat dit juist is...


Mvg,
Mathias

#6

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 december 2009 - 12:58

Wat men in jouw cursus bedoelt is dat elke monosacharide in open-ketenvorm een acyloin groep moet bevatten. Een acyloin groep bestaat uit een carbonylfunctie (keto-) met daarnaast een hydroxylfunctie.

Bij ringsluiting zal de keto groep aangevallen worden door de vooralaatste hydroxylgroep (deze die de chiraliteit bepaalt). Na ringsluiting is er een hemiacetaal gevormd. Zie het als een ether functie met daarnaast een hydroxylgroep. Merk op dat er na ringsluiting geen acyloin groep meer is.
Dit proces is reversibel er zal dus ook ringopening plaatsvinden en dit in een evenwicht.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures