pH omhoog brengen in Magnesium oplossing.

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 8

pH omhoog brengen in Magnesium oplossing.

Hallo medeforummers,

Mijn vraag is het volgende,

Als je een oplossing hebt die magnesium ionen bevat en je wilt de pH omhoog halen (van 6-7 of van 7-8) welke chemicaliën kun je dan het beste gebruiken? Men gebruikt hiervoor weleens magnesiumoxide wat nooit effect zal hebben. Echter wanneer magnesiumoxide is opgelost in water zal er: MgO(s)+H2O(l)=Mg2+(aq)+2OH-(aq) onstaan. Echter, de hydroxide ionen zullen gelijk weer neerslaan met magnesium zodat je netto niets overhoudt (OH-).

Dus wat kan men het beste gebruiken voor het verhogen van de pH in een oplossing met magnesium?

B.v.d. en de groeten.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: pH omhoog brengen in Magnesium oplossing.

Of je een neerslag krijgt hangt natuurlijk af van de concentratie magnesium-ionen. Het is dus niet zo dat het gebruik van MgO geen effect zal hebben.

Voor een pH van 8 heb je een OH- concentratie van 1*10-6 mol/l nodig.

De oplosbaarheid van magnesiumhydroxide is 1.543*10-4 mol/l

Je zult dus sneller een pH van 7-8 bereiken door toevoegen van MgO, dan dat er Mg(OH)2 neerslaat. Pas bij een pH van 10 ga je een neeslag verwachten. Het toevoegen van MgO zorgt er natuurlijk ook voor dat de concentratie magnesium-ionen toeneemt.

Als alternatief zou je ook NaOH toe kunnen voegen om de pH te verhogen. De concentratie magnesium-ionen blijft dan gelijk.

In beide gevallen kun je bij hoge concentraties van magnesium-ionen (≥1*10-3 ofzo) toch een magnesiumhydroxide neerslag krijgen.

Reageer