Springen naar inhoud

Eiwitten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

McSnarf

    McSnarf


  • >100 berichten
  • 184 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 september 2005 - 17:26

hallo,

Wie kan mij vertellen wat een chaperonne eiwit is en een hoe dit werkt?

en ter controle: een eiwit ontvouwt bij hogere temperaturen omdat er door de temperatuursstijging meer beweging komt in het molecuul, en het dus ontvouwen een energetische gunstigere toestand is?

Groetjes,

Frans

Gideon: Voor de goede orde heb ik hem even verplaatst.

Veranderd door Gideon, 03 september 2005 - 19:10


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zwitterion_CF

    zwitterion_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 september 2005 - 18:17

Chaperone eiwitten vouwen eiwitten in hun goede vorm. Zie bijv. Wikipedia over Chaperone eiwitten

#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 september 2005 - 20:59

en ter controle: een eiwit ontvouwt bij hogere temperaturen omdat er door de temperatuursstijging meer beweging komt in het molecuul, en het dus ontvouwen een energetische gunstigere toestand is?

Niet precies. Het ontvouwen gebeurt niet omdat de energie verandert, maar omdat bij een hogere temperatuur de entropie belangrijker wordt in de berekening van de vrije energie.

Elk systeem probeert de vrije energie te minimaliseren. Voor een proces geldt ΔG = ΔH - TΔS, en het proces (hier: ontvouwen) kan verlopen als ΔG negatief is. De termen ΔS en ΔH veranderen niet zo heel sterk met de temperatuur, maar als T groter wordt zal TΔS belangrijker worden. ΔS voor het ontvouwen is positief (men wint wanorde) en zo kan G voor het ontvouwen eiwit lager zijn dan voor het gevouwen eiwit terwijl H nog steeds gunstiger is voor het gevouwen eiwit.

#4

sdekivit

    sdekivit


  • >250 berichten
  • 704 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 september 2005 - 08:04

jups daarom zijn er chaperone eiwitten nodig om te helpen in de correcte vouwing van het eiwit. Een eiwit zal nooit uit zichzelf spontaan vouwen omdat de vrije energie daarvoor positief is. Het wordt gekoppeld aan de hydrolyse van ATP.

Veranderd door sdekivit, 04 september 2005 - 08:04


#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 september 2005 - 17:44

Dat is zeker niet voor alle eiwitten het geval! Sommige, misschien wel de meeste eiwitten (ik heb geen idee van een fractie) vouwen zomaar vanzelf! Dit is een experiment dat eenvoudig is uit te voeren door verhitten en afkoelen van een verdunde oplossing van een eiwit.

Ook de temperatuur waarbij een eiwit ontvouwt kan per eiwit behoorlijk verschillen. Kijk maar eens naar de enzymen in moderne wasmiddelen: deze kun je koken zonder dat ze denatureren.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures