Springen naar inhoud

voedselbederf


  • Log in om te kunnen reageren

#1

cht

    cht


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 september 2005 - 16:21

hey

1. wat gebeurt er met bacterien tijdens het afkoelingproces van een product (bijv soep)
2. blijvern er toxinen achter in de soep als je die doorkookt
3.verschi tussen voeldselvergitiging en voedselinfectie


groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 september 2005 - 21:33

hey

1. wat gebeurt er met bacterien tijdens het afkoelingproces van een product (bijv soep)
2. blijvern er toxinen achter in de soep als je die doorkookt
3.verschi tussen voeldselvergitiging en voedselinfectie


groetjes

Hoi hoi

1)Zoals je misschien weet hebben bacterieŽn een temperatuur waarbij ze het best 'werken' (delen): de zogenaamde delingtijds (Td).
Afhankelijk van welke temperatuur een product afkoelt, zal de bacterie zich weer gaan delen. Echter....wanneer je een ei kookt en afkoelt, zal er geen dooier meer in zitten. Je hebt dan een hard ei dat 'onbruikbaar' is. Zo ook bij een bacterie die uit eiwitketens bestaat. Het is dus afhankelijk van de temperatuur van het product en de optimalie delingstemperatuur van de bacterie voor wat er gebeurd met de bacterie.
2) Deze kan ik zo uit mijn hoofd niet beantwoorden. Mede ook omdat ik niet weet om welke toxinen het gaat. Wel denk ik dat wanneer het om bacteriŽle toxinen gaat, dat die meestal wel kapot gekookt kunnen worden.
3) Het antwoord op deze vraag, moet je zelf maar even opzoeken. Het zeker niet moeilijk te vinden zijn. [-X

Groetjes Geplaatste afbeelding

#3

Biohazzard

    Biohazzard


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 september 2005 - 22:48

ad 2: Een "mooi" voorbeeld van een hittestabiel toxine is die van bacillus cereus op rijst.
Dat is de reden waarom je rijst eigenlijk geen 2 keer mag opwarmen. Zeker niet wanneer je hem niet gekoeld hebt weggezet. [-X

Dus er kunnen wel zekers toxinen achterblijven in de soep.

Ad. 3 idd luders. een beetje zoekwerk kan geen kwaad. Geplaatste afbeelding

#4

vincent_CF

    vincent_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 september 2005 - 17:53

Puntje 3; volgens mij wordt je bij voedselinfectie ziek van de bacterie zelf en bij voedselvergiftiging ziek van het geproduceerde toxine van de bacterie.

#5

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 september 2005 - 18:58

Zeker kan een beetje zoekwerk gťťn kwaad. Geplaatste afbeelding

#6

cht

    cht


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 september 2005 - 14:46

hey bedankt... hier kan ik zeker wat mee [-X

groetjes

#7

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 oktober 2005 - 19:42

Toxinen blijven meestal achter als je niet verder verwarmt dan 100 graden, Vooral de grampositieve bacteriŽn (zoals de Clostridium en de Bacilus) produceren gevaarlijke toxinen die achter blijven na het koken

#8

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 september 2006 - 11:59

Het was toch:
Voedselinfectie openbaart zich na enkele uren en de bijwerkingen zijn diaree en buikkramp.
Voedelvergiftiging openbaart zich na 12 uur en je wordt ziek van de toxinen.

Kan iemand mij corrigeren?(mits het fout is)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures