Springen naar inhoud

Barbeque


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Axel_CF

    Axel_CF


  • >25 berichten
  • 54 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 september 2005 - 11:19

Hallo allemaal,

ik wilde gaan barbequen met mijn klas, maar ik had het een en anders erover gelezen en vroeg me af waarom:

1. Waarom moet je bij salades bij het barbequen pas op het laatste moment de saus met de salade aanmaken?

2. Waarom vlees van te voren even braden en dan barbequen?

3. zou je als je deze dingen niet doet er ziek van worden?

gr33tz Axel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 september 2005 - 12:06

Hallo allemaal,

ik wilde gaan barbequen met mijn klas, maar ik had het een en anders erover gelezen en vroeg me af waarom:

1. Waarom moet je bij salades bij het barbequen pas op het laatste moment de saus met de salade aanmaken?

2. Waarom vlees van te voren even braden en dan barbequen?

3. zou je als je deze dingen niet doet er ziek van worden?

gr33tz Axel

Hoi hoi,

Nietwetend of jouw 1ste vraag klopt of niet. Denk ik (wanneer het klopt) dat dit te maken heeft met de bacteriŽle deling >> Des te gunstiger de omstandigheden (waterig milieu, genoeg voedingsstoffen). Des te makkelijker delen de bacterieŽn zich en voor je het heeft hebben ze zich vermenigvuldigd tot een aantal waar je ziek van kan worden. ;)

2. Op de barbeque is het niet overal even heet en dus bestaat er een kans dat het vlees niet goed bereidt wordt, met voedselvergiftiging als gevolg. [-X Mede bij kip, voor de sammonelle bacterie is dit van belang. Wanneer je het vlees dan van tevoren braadt, weet je praktisch zeker dat je er niet ziek van wordt.

3. Ja dus Geplaatste afbeelding

Groetjes

#3

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 24 september 2005 - 13:01

Nummertje ťťn heeft weinig met chemie te maken. Hoe langer de dressing op een salade zit hoe slapper de sla wordt en dus minder lekker. Het heeft niks met ziek worden te maken, maar puur met de 'bite' van de salade.

Nummer twee heeft Luders al aardig uitgelegd, maar daar wil even aan toevoegen dat ik het persoonlijk een beetje overdreven vind, maar veiliger is het wel!

#4

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 september 2005 - 13:49

Heb ik zelf ook weer wat geleerd Geplaatste afbeelding

En jah... en wat betreft dat overdrijven.... Voor sommige mensen is dat een kunst [-X

#5

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 24 september 2005 - 14:11

Nummer twee heeft Luders al aardig uitgelegd, maar daar wil even aan toevoegen dat ik het persoonlijk een beetje overdreven vind, maar veiliger is het wel!

Ik vind dat niet zo overdreven hoor.

In de zomermaanden, dť maanden voor de BBQ dus, worden er opvallend veel meer mensen getroffen door voedselvergiftiging. Oorzaak is vaak het onvoldoende doorbakken van met name kippenvlees, waardoor Campylobacter en Salmonella hun slag staan.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#6

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 24 september 2005 - 16:40

Oke, maar dat zijn barbeknoeiers en dat is hťťl wat anders [-X

#7

Gideon

    Gideon


  • Chemiefoum.nl erelid
  • 337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 september 2005 - 08:56

Oorzaak is vaak het onvoldoende doorbakken van met name kippenvlees, waardoor Campylobacter en Salmonella hun slag staan.


Oke, maar dat zijn barbeknoeiers en dat is hťťl wat anders


Anderszins kunnen barbeknoeiers ook de rakkers zijn die te ver doorbakken, iets dat heel vaak gebeurt en resulteert in zwarte stukken vlees.

Lang leve de PAKjes!! [-X

;)

#8

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 september 2005 - 07:01

Nummertje ťťn heeft weinig met chemie te maken. Hoe langer de dressing op een salade zit hoe slapper de sla wordt en dus minder lekker. Het heeft niks met ziek worden te maken, maar puur met de 'bite' van de salade.

Dit is wel degelijk (bio)chemie! osmose heet dit verschijnsel.

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 september 2005 - 12:16

Dit is wel degelijk (bio)chemie! osmose heet dit verschijnsel.

Fysica? Er vinden geen reorganisaties van atoomconfiguraties plaats....

Veranderd door rwwh, 26 september 2005 - 12:16


#10

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 september 2005 - 12:54

osmose is gebaseerd op verschil in concentratie. Deze concentraties zijn toch chemische bepaald daarom is het chemisch.

de osmose zelf is natuurlijk fysisch.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures