Springen naar inhoud

Gist-Alcohol reactie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

PvdB

    PvdB


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 oktober 2005 - 22:16

We doen een proef op school met gist die in verschillende reageerbuizen zit.

Aan buis nr. 1 voegen we suiker toe en water van 35 graden.
Aan buis nr. 2 voegen we suiker EN vitamine C toe en water van 35 graden.
Na de buizen te hebben geschud doen we op beide buizen een ballon op en we zien dat de ballon bol gaat staan wat wijst op CO2 (koolzuurgas).

We hadden ook nog buizen met zand en 1 met zout maar deze blijken niks (zichtbaars) te doen dus we kunnen deze volgens mij buiten beschouwing laten.

Buis1:
Ik weet wat het effect is van suiker bij gist. De suiker wordt gehydrolyseerd door de in de gist aanwezige enzymen tot glucose en fructose.

Reactie : C12H22O11 + H2O -----> 2C6H12O6 (glucose/fructose)

De Glucose en fructose worden vervolgens door de in de gist aanwezige enzymen omgezet in Ethanol en CO2.

Reactie : C6H12O6 -----> 2C2H5OH + 2CO2

De netto reactie wordt dan: C12H22O11 + H2O -----> 4C2H5OH + 4CO2

Mijn vraag:
Weet iemand wat de invloed van Vitamine C is op de vorming van CO2? Ook deze ballon ging staan (buis2). Versnelt dit het proces op de vorming van CO2, en waarom?

Hoop dat iemand me verder kan helpen. Geplaatste afbeelding

gr. Paul


Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Veranderd door Beryllium, 02 oktober 2005 - 10:10


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2005 - 12:56

Misschien kan de website c.q. forum van www.hobbybrouwen.nl jouw verder helpen. Ook al ben ik zelf nu ook met het brouwproces bezig, ik kan deze vraag helaas niet beantwoorden. Misschien dat de fanatieke hobbybrouwer dit wel kan.

Groetjes Geplaatste afbeelding

#3

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2005 - 14:10

volgens mij wordt de vitamine C gewoon gebruikt als voeding voor de gist, waardoor de productiviteit verhoogt

#4

jb31dec

    jb31dec


  • >100 berichten
  • 238 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 oktober 2005 - 10:01

ascorbinezuur alias vitamine C is niet alleen een 'vitale amine' maar ook een anti-oxidant. Het is reductor (reduceert in redox reacties).
(ook kan ascorbine ontleden in oa CO2)

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 oktober 2005 - 20:15

Vitamine C wordt vaak toegevoegd aan het mengsel in een broodmachine om de gist te helpen. Ook citroensap helpt daarvoor. Ik denk dus dat je zou moeten zien dat de ballon sneller gevuld wordt.

#6

maaikedevlas

    maaikedevlas


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2005 - 12:01

Op Wikipedia staat een structuurformule van vitamine C (L-ascorbinezuur), C6H7O6.
Het doet dienst als reductor, en is dus electronendonor. In de voedingsmiddelenindustrie wordt dit antioxidant genoemd. Zuurstof wordt "weggevangen" door het ascorbinezuur.
Gist kan op twee manieren energie maken:
Bij de aanwezigheid van zuurstof: glucose -> CO2 en H2O
Buiten aanwezigheid van zuurstof: glucose -> C2H5OH en CO2 en energie
Bij de eerste reactie wordt het meeste CO2 en de minste alcohol gevormd. Dit proces treedt op als er zuurstof is, dus zonder aanwezigheid van vitamine C. De ballon wordt dus groot.
Bij de tweede reactie wordt de minste CO2 en de meeste alcohol gevormd. Dit proces treedt op als er geen zuurstof is, dus in aanwezigheid van vitamine C. De ballon zou dus minder groot moeten worden.

Mousserende producten hebben dus een lager alcohol-percentage. Ze zouden volgens bovenstaande theorie moeten zijn gemaakt van levensmiddelen met een laag vitamine C-gehalte.
Appel heeft 6 mg vitamine C per 100 gram.
Druif heeft 11 mg vitamine C per 100 gram.
Het vitamine C-gehalte van gekiemde mout heb ik niet kunnen vinden, maar verwacht ik laag te zijn, want bier is mousserend.

Ik heb de volgende sites gebruikt:
http://www.vwocampus.net/proefopzet/35
http://www.vwocampus.net/dossier/8
http://www.voedsel.net/vitmin/vitc.htm
http://www.natuurlij...l/Roest154.html
http://www.nicevzw.b...NNantioxART.htm
http://scoutnet.nl/~brouwen/uitleg.htm
http://www.chemiefor...?showtopic=3883
http://www.globetrot...roodpagina.html
http://nl.wikipedia....i/Ascorbinezuur

#7

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2005 - 17:10

Gist kan op twee manieren energie maken:
  Bij de aanwezigheid van zuurstof:  glucose -> CO2 en H2O
  Buiten aanwezigheid van zuurstof:  glucose -> C2H5OH en CO2 en energie

leuk dat je extra info geeft, maar ik denk dat energie eerder bij "aanwezigheid van zuurstof hoort, glucose onzetten tot CO2 en H2O levert 38 ATP's en glucose omzetten tot C2H5OH en CO2 maar 2 ATP's, ethanol bevat zelf nog veel energie
bij aanwezigheid van zuurstof concentreerd de gist zich ook vooral op de vermenigvuldiging





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures