Gist-Alcohol reactie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 9

Gist-Alcohol reactie

We doen een proef op school met gist die in verschillende reageerbuizen zit.

Aan buis nr. 1 voegen we suiker toe en water van 35 graden.

Aan buis nr. 2 voegen we suiker EN vitamine C toe en water van 35 graden.

Na de buizen te hebben geschud doen we op beide buizen een ballon op en we zien dat de ballon bol gaat staan wat wijst op CO2 (koolzuurgas).

We hadden ook nog buizen met zand en 1 met zout maar deze blijken niks (zichtbaars) te doen dus we kunnen deze volgens mij buiten beschouwing laten.

Buis1:

Ik weet wat het effect is van suiker bij gist. De suiker wordt gehydrolyseerd door de in de gist aanwezige enzymen tot glucose en fructose.

Reactie : C12H22O11 + H2O -----> 2C6H12O6 (glucose/fructose)

De Glucose en fructose worden vervolgens door de in de gist aanwezige enzymen omgezet in Ethanol en CO2.

Reactie : C6H12O6 -----> 2C2H5OH + 2CO2

De netto reactie wordt dan: C12H22O11 + H2O -----> 4C2H5OH + 4CO2

Mijn vraag:

Weet iemand wat de invloed van Vitamine C is op de vorming van CO2? Ook deze ballon ging staan (buis2). Versnelt dit het proces op de vorming van CO2, en waarom?

Hoop dat iemand me verder kan helpen. Afbeelding

gr. Paul

Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Berichten: 218

Re: Gist-Alcohol reactie

Misschien kan de website c.q. forum van www.hobbybrouwen.nl jouw verder helpen. Ook al ben ik zelf nu ook met het brouwproces bezig, ik kan deze vraag helaas niet beantwoorden. Misschien dat de fanatieke hobbybrouwer dit wel kan.

Groetjes Afbeelding

Berichten: 2.746

Re: Gist-Alcohol reactie

volgens mij wordt de vitamine C gewoon gebruikt als voeding voor de gist, waardoor de productiviteit verhoogt

Berichten: 238

Re: Gist-Alcohol reactie

ascorbinezuur alias vitamine C is niet alleen een 'vitale amine' maar ook een anti-oxidant. Het is reductor (reduceert in redox reacties).

(ook kan ascorbine ontleden in oa CO2)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Gist-Alcohol reactie

Vitamine C wordt vaak toegevoegd aan het mengsel in een broodmachine om de gist te helpen. Ook citroensap helpt daarvoor. Ik denk dus dat je zou moeten zien dat de ballon sneller gevuld wordt.

Berichten: 1

Re: Gist-Alcohol reactie

Op Wikipedia staat een structuurformule van vitamine C (L-ascorbinezuur), C6H7O6.

Het doet dienst als reductor, en is dus electronendonor. In de voedingsmiddelenindustrie wordt dit antioxidant genoemd. Zuurstof wordt "weggevangen" door het ascorbinezuur.

Gist kan op twee manieren energie maken:

Bij de aanwezigheid van zuurstof: glucose -> CO2 en H2O

Buiten aanwezigheid van zuurstof: glucose -> C2H5OH en CO2 en energie

Bij de eerste reactie wordt het meeste CO2 en de minste alcohol gevormd. Dit proces treedt op als er zuurstof is, dus zonder aanwezigheid van vitamine C. De ballon wordt dus groot.

Bij de tweede reactie wordt de minste CO2 en de meeste alcohol gevormd. Dit proces treedt op als er geen zuurstof is, dus in aanwezigheid van vitamine C. De ballon zou dus minder groot moeten worden.

Mousserende producten hebben dus een lager alcohol-percentage. Ze zouden volgens bovenstaande theorie moeten zijn gemaakt van levensmiddelen met een laag vitamine C-gehalte.

Appel heeft 6 mg vitamine C per 100 gram.

Druif heeft 11 mg vitamine C per 100 gram.

Het vitamine C-gehalte van gekiemde mout heb ik niet kunnen vinden, maar verwacht ik laag te zijn, want bier is mousserend.

Ik heb de volgende sites gebruikt:

http://www.vwocampus.net/proefopzet/35

http://www.vwocampus.net/dossier/8

http://www.voedsel.net/vitmin/vitc.htm

http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Roest154.html

http://www.nicevzw.be/html/PROF/prof_setNN...NNantioxART.htm

http://scoutnet.nl/~brouwen/uitleg.htm

http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=3883

http://www.globetrotter.nl/broodpagina.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ascorbinezuur

Berichten: 2.746

Re: Gist-Alcohol reactie

maaikedevlas schreef:

Gist kan op twee manieren energie maken:

  Bij de aanwezigheid van zuurstof:  glucose -> CO2 en H2O

  Buiten aanwezigheid van zuurstof:  glucose -> C2H5OH en CO2 en energie
leuk dat je extra info geeft, maar ik denk dat energie eerder bij "aanwezigheid van zuurstof hoort, glucose onzetten tot CO2 en H2O levert 38 ATP's en glucose omzetten tot C2H5OH en CO2 maar 2 ATP's, ethanol bevat zelf nog veel energie

bij aanwezigheid van zuurstof concentreerd de gist zich ook vooral op de vermenigvuldiging

Reageer