Iodimetrie
Geplaatst: di 25 okt 2005, 08:51
Beste,
Gisteren tijdens onze labo's hadden we iets bizars voor, waar niemand, zelfs de prof niet , een verklaring voor had
Het was het stellen van Na2S2O3 op KBrO3
Nu we maakten ongeveer 0.1N oplossing van KBrO3. Dit hebben we gedaan door de MM/60 want KBrO3 heeft als n=6
We berekenen dus analytisch de titer van KBrO3.
Tot hier loopt alles nog vlot
vervolgens volgen we verder het recept
Breng 5 ml 20% KI oplossing aanzuren met zwavelzuur 6N nu exact 25 ml KBrO3 pipeteren vervolgens voeren we onze titratie uit met Na2S2O3 van ongeveer 0.1N
Dus alle producten staan in normaliteit
formule vt= v't'
we verwachten ongeveer ook een 25ml Na2S2O3
echter
proef 1 ongeveer 6ml
proef 2 ongeveer 5.5 ml
proef 3 13 ml
dus we dachten als oorzaak aan een meetfout
alles opnieuw bereiden en afwegen
opnieuw de proeven doorvoeren
proef 1 5.7 ml
proef 2 14.45 ml
proef 3 13.8 ml
nu is de vraag natuurlijk wat kan hiervan de oorzaak zijn; zijn er producten toegevoegd die een invloed kunnen hebben op KBrO3 of hebben wij iets over het hoofd gezien.
ps de 3 proeven zijn door 3 verschillende mensen uitgevoerd met exact dezelfde producten.
Grts
EL Blanco
Gisteren tijdens onze labo's hadden we iets bizars voor, waar niemand, zelfs de prof niet , een verklaring voor had
Het was het stellen van Na2S2O3 op KBrO3
Nu we maakten ongeveer 0.1N oplossing van KBrO3. Dit hebben we gedaan door de MM/60 want KBrO3 heeft als n=6
We berekenen dus analytisch de titer van KBrO3.
Tot hier loopt alles nog vlot
vervolgens volgen we verder het recept
Breng 5 ml 20% KI oplossing aanzuren met zwavelzuur 6N nu exact 25 ml KBrO3 pipeteren vervolgens voeren we onze titratie uit met Na2S2O3 van ongeveer 0.1N
Dus alle producten staan in normaliteit
formule vt= v't'
we verwachten ongeveer ook een 25ml Na2S2O3
echter
proef 1 ongeveer 6ml
proef 2 ongeveer 5.5 ml
proef 3 13 ml
dus we dachten als oorzaak aan een meetfout
alles opnieuw bereiden en afwegen
opnieuw de proeven doorvoeren
proef 1 5.7 ml
proef 2 14.45 ml
proef 3 13.8 ml
nu is de vraag natuurlijk wat kan hiervan de oorzaak zijn; zijn er producten toegevoegd die een invloed kunnen hebben op KBrO3 of hebben wij iets over het hoofd gezien.
ps de 3 proeven zijn door 3 verschillende mensen uitgevoerd met exact dezelfde producten.
Grts
EL Blanco