zilver

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

zilver

Wie weet hoe ik zilver kan testen wat moet ik gebruiken om te zien of het zilver is of niet en waar kan ik de testvloeistof kopen?

Berichten: 2.399

Re: zilver

Je hebt het hier zelf al over een testvloeistof.

Als je verder wat weten wilt zul je wat meer informatie moeten geven, is het bijvoorbeeld een sieraad of zilver in oplossing etc.

Berichten: 2

Re: zilver

Het is een sieraad en ik heb aan een juwelier gevraagd hoe ik dat zelf kon testen,

deze zei dat hij testvloeistof had maar dat niet verkocht, omdat dat gevaalijk spul was?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: zilver

In een cupje, en X-ray fluorescentie doen.... Dan kun je binnen zeer beperkte tijd een elementenanalyse hebben van het oppervlak.

Je kunt ook het gewicht en volume bepalen, en kijken of de dichtheid klopt.

Berichten: 127

Re: zilver

Je kunt het (makkelijk) zelf testen door de dichtheid te bepalen.

De dichtheid van (puur) zilver is 10,5 g/cm3. Als je eerst je ketting weegt heb je het gewicht in grammen. Vervolgens kun je de inhoud bepalen door de ketting in een maatbeker met water te dompelen. de stijging van het water in ml (=cm3) is je inhoud. Als je het gewicht (in gram) deelt door de inhoud (in ml) krijg je de dichtheid.

Let wel op. Een moderne digitale keukenweegschaal is redelijk nauwkeurig. Maar met een literse maatbeker maak je een te grote fout om de berekening goed te kunnen doen. Pak dan bijvoorbeeld een maatbekertje van de hoestdrank. En maak een goede schatting op de maatverdeling.

Ook met specialistische apparatuur zul je niet precies op 10,5 komen omdat zilver voor sieraden meestal gemengd is met andere metalen(legering). De dichtheid zal dan 5-10% lager zijn denk ik.

Andere methoden om zilver aan te tonen zijn vaak giftig en milieubelastend. En vaak zelfs destructief voor je materiaal.

Berichten: 328

Re: zilver

In een cupje, en X-ray fluorescentie doen.... Dan kun je binnen zeer beperkte tijd een elementenanalyse hebben van het oppervlak.
annemail, Chemlevel: 1

Misschien dat X-ray fluorescentie dan iets te ver gaat :lol:

De dichtheid bepalen zoals rwwh en jdeketel voorstellen kan wel, maar wat als de dichtheid afwijkt van de dichtheid van puur zilver, terwijl er voor het grootste gedeelte wel zilver inzit? Dan kan ik me voorstellen dat iemand van chemlevel 1 zegt dat het dan geen zilver is, omdat de dichtheid niet gelijk is. Niet om erg negatief te doen tegenover annemail ofzo(!!!!), maar iemand zou dat dan wel kunnen denken.

Berichten: 3.145

Re: zilver

Een zeer betrouwbare manier om aan te tonen of ergens zilver in zit is door het zilveren object in een stolp te leggen, waarin ook een bakje met een oplossing van natrium sulfide staat. Even voor de duidelijkheid, het zilver moet dus niet in het bakje met natrium sulfide, maar er naast!

Als er zilver in je sieraad zit, dan slaat het binnen een paar minuten zwart uit, anders niet. Vervolgens kun je die zwarte aanslag weer heel gemakkelijk verwijderen met wat zilver poets, maar ook door het zilver in een bakje op wat Al-folie te leggen, ondergedompeld in een oplossing van baksoda (natriumbicarbonaat, zuiveringszout). Je zilveren sieraad wordt niet noemenswaard aangetast door deze testmethode.

Ik snap wel, waarom die juwelier die test oplossing niet meegeeft aan iemand zonder enige kennis. Natriumsulfide is geen ongevaarlijk spul. Het is erg corrosief voor de huid en het ontwikkelt zeer giftig waterstofsulfide, zeker als het wat wordt aangezuurd. Ik gebruik zelf deze test methode wel en het werkt zeer goed. Ik heb deze methode trouwens van een juwelier, die ook wel iets van chemie af wist. Natriumsulfide is wel gewoon te koop of te bestellen voor particulieren, kijk maar op de lijst van leveranciers op chemieforum.nl.

Berichten: 161

Re: zilver

Als je alleen wilt weten of het zilver is kan je het sieraad ook in een rauw ei leggen.. als het zwart wordt (zie boven) is het zilver. In ieder geval is het een goedkoop en gemakkelijk testje.

Berichten: 677

Re: zilver

Vroeger identificeerden wij zilver als volgt:

- Vijl een klein beetje zilver van het sieraad.

- Los op in verdund salpeterzuur

- voeg HCl toe. een wit neerslag is reeds een indicatie van zilver

- los het neerslag op in geconcentreerde ammoniakoplossing

- sla het zilver neer met KI. Een geel neerslag is het bewijs van zilver.

Vermits je niet teveel sieraad wil opofferen moet deze testen op druppelhoeveelheden uitvoeren. Afbeelding

Reageer