Springen naar inhoud

[scheikunde] Schuimkraag van bier


  • Log in om te kunnen reageren

#1

hobbehobbehobbe

    hobbehobbehobbe


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 11:11

Ik zit nu in 6 ath en moet een profielwerkstuk maken. dit doe ik over de schuimkraag van bier.
ik vroeg me een aantal dingen af:
- de schuimkraag wordt veroorzaakt door CO2, er zit bijv ook CO2 in cola, maar hier ontstaat geen schuimkraag. hoe kan dit?
- als het bierglas vettig is ontstaat er een kleine of geen schuimkraag. waar wordt dit door veroorzaakt.
- met welke stof kan je het beste pipeteren om erachter te komen wat de concentratie CO2 in bier en cola is?

alvast bedankt
Arjan

Jorim: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Veranderd door Jorim, 26 oktober 2005 - 17:53


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 11:46

gebruik de zoekfunctie : DEZE

en vind dit bier

#3

JohnDo

    JohnDo


  • >100 berichten
  • 111 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 12:03

- met welke stof kan je het beste pipeteren om erachter te komen wat de concentratie CO2 in bier en cola is?

Pipeteren? tja je hebt ze in kleine maten 0.1 t/m 1 ml en grootte tot 100 ml. Ligt eraan hoeveel je wilt pipeteren. Materiaal kan glas zijn of plastic.

Vettigheid van het glas.... als je bier drinkt waarmee komt het glas in contact, behalve je hand... en wat zit erin in (speeksel) oeps verklapt.

#4

hobbehobbehobbe

    hobbehobbehobbe


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 15:16

ik denk dat ik ga pipeteren met 1 ml, of is er nog een andere, miss makkelijkere, manier om achter de concentraties te komen.

#5

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 15:19

bedoel je niet titreren?

#6

hobbehobbehobbe

    hobbehobbehobbe


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 16:31

foutje :lol:

#7

hobbehobbehobbe

    hobbehobbehobbe


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2005 - 18:34

ik heb inmiddels bier getitreerd met natronloog. eerst het bier verdund: 10 mL bier aanvullen met gedestileerd water tot 100mL.
de indicator fenolftaleien toegevoegd. er vond een kleuromslag plaats na toevoegen van 5,82 mL natronloog.
ik vroeg me af welke reactie er plaatsvind tussen het bier en de natronloog..

#8

Roytje

    Roytje


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2005 - 19:20

Natronloog is een base en waarom titreer je iets met een base?

#9

hobbehobbehobbe

    hobbehobbehobbe


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2005 - 19:30

ja omdat het een zuur is, daar ben ik ook nog wel uit...maar wat is dan het zuur in het bier. t kan zijn dat ik nu een hele achterlijke vraag stel hoor...

#10

Roytje

    Roytje


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2005 - 19:34

t kan zijn dat ik nu een hele achterlijke vraag stel hoor...

Vragen zijn niet achterlijk, mensen zijn achterlijk :) :) Niet persoonlijk opvatten!!! Zelf weet ik het ook niet, maar omdat je opdracht over CO2 gaat, denk ik dat het zuur H2CO3 of HCO3- is.

#11

hobbehobbehobbe

    hobbehobbehobbe


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2006 - 18:00

als je het bier gaat titreren met bijv natronloog krijg je de volgende reactie
H2CO3 + 2 OH- --> 2 H2O + CO32-
als het goed is kan je uitrekenen hoeveel mol CO32- er is ontstaan. je hebt dan alleen nog niet een antwoord op de vraag hoeveel koolzuur er is ontstaan. op welke manier kan je hier acher komen?

rwwh: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Veranderd door rwwh, 16 januari 2006 - 16:32


#12

oiio

    oiio


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2006 - 19:36

volgens mij krijg je hiermee een probleempje
dat CO2 zit namelijk in de dranken onder de vorm van H2CO3, dus als je dit bij titratie gaat vormen zal het dnekik weer gewoon in CO2 gaan uiteenvallen enzo.
maar daar ben ik niet zeker van.
kan het niet potentiometrisch of zo ?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures