Springen naar inhoud

[scheikunde] vetten en olie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

vraagteken_CF

    vraagteken_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 17:49

hey mensen,

mijn vraag is zijn de verschillen tussen olie en vet scheikundig of natuurkundig en waarom?

wat ik al heb kunnen vinden is:

Scheikundig gezien zijn vetten opgebouwd uit glycerol waaraan drie vetzuren zijn gekoppeld. Er zijn meer dan 50 verschillende vetzuren.
Vetten houden hun vaste vorm bij lichaamstemperatuur, oliŽn zijn dan vloeibaar.

maar ik zou graag meer willen, omdat dit om een werkstuk gaat en waar niet veel info over te vinden is dus ik hoop dat jullie me bij deze vraag kunnen helpen.

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 19:52

Probeer eens (hier op het forum en erbuiten) te zoeken op "onverzadigde vetzuren". Misschien wordt je dan wijzer?

#3

vraagteken_CF

    vraagteken_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 20:50

sorry maar wat heeft chloresterol hier mee temaken want als k het in typte bij google kreeg ik berichten over cholesterol met hdl en ldl (dat was toevallig ook een vraag bij t werkstuk en heb ik al helemaal uitgezocht dus daar had ik weinig aan)

iemand een beter idee?

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 21:05

Weet je wat een onverzadigd vetzuur is?

#5

vraagteken_CF

    vraagteken_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 21:22

vetzuren zijn koolstofketens met aan een uiteinde een carboxylgroep
onverzadigde vetzuren hebben een (enkelvoudige) of twee en meer (meervoudig) dubbele binding tussen de c-atomen. en dit type vetzuur komt vooral voor in plantaardige vetten

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 oktober 2005 - 05:54

Heel juist.

Wat er nu gebeurt is dat een vetzuur met een dubbele binding erin een "knik" in het molecuul heeft. Een verzadigd vetzuur kun je heel makkelijk recht leggen.

Allemaal recht naast elkaar liggende moleculen passen prima in elkaar en vullen gemakkelijk de ruimte. Daarom worden deze vetten al snel vast.

Als er een flink aantal geknikte vetzuren tussen zitten, dan past het allemaal niet zo lekker. Dat soort olien blijven liever vloeibaar door elkaar heen bewegen. Pas bij veel lagere temperaturen kun je ze toch zover krijgen om op hun plek te blijven.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures