Springen naar inhoud

Esters


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Redpolak

    Redpolak


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2005 - 13:40

Hoi, ik ben Bert en ben nieuw hier. Ik had een paar vraagjes met betrekking tot esters. Ik hoop dat jullie mij uit de brand kunnen helpen.


-Welke factoren zijn van invloed op het evenwicht van een ester?

-Stapsgewijs de bereiding en zuivering van een ester.



Thnks alvast!

Grt,

Bert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 november 2005 - 19:45

Welkom op het Chemieforum

Typ eens op google: Isopentyl acetate in...dit is de synthese van bananenolie. Daar staat al veel info
Dit is al 1 pagina.

Invloed op het evenwicht is het zuur dat je gebruikt, de temperatuur en de hoeveelheid bicarbonaat oplossing die je gebruikt bij de zuivering.
Je kan het beste veresteren met een zuuranhydride of een zuurchloride. Een andere mogelijkheid is het water direct aftappen met een ontwateringsapparaatje.
Er kan dan geen hydrolyse van de ester optreden omdat er geen water in contact komt met de ester.

Kijk eerst eens waarmee je de ester "verontreinigd"...Er ontstaat water en je gebruikt zwavelzuur als katalysator..En meestal gebruik je een in water oplosbaar carbonzuur voor de verestering en deze wordt meestal in overmaat toegevoegd
De zuivering houd dus in het verwijderen van de katalysator.
Je zuiverd simpel weg met een bicarbonaat oplossing (5% voor microschaal synthese)
En het zuiveren houd ook nog in het verwijderen van het water (verwijder eerst zoveel mogelijk via een scheitrechter)...dit door watervrij natriumsulfaat in de ester te brengen.
En daarna destilleren..tadaaa.

Staat ook wel op google....

Veranderd door JeffreyButer, 09 november 2005 - 19:52


#3

sherpa

    sherpa


  • >25 berichten
  • 90 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 november 2005 - 20:50

eventueel kan je op het einde nog herkristallisatie toepassen als zuiveringstechniek

#4

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 november 2005 - 22:54

eventueel kan je op het einde nog herkristallisatie toepassen als zuiveringstechniek

inderdaad het is ook maar net over wat voor soort ester je het hebt.
Geurende esters zoals bananenolie is een vloeistof maar asprine (acetylsalicylzuur) is weer een vaste stof en deze kan je dus uitlaten kristalliseren..

#5

Redpolak

    Redpolak


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2005 - 11:04

Bedankt jongens, top info!!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures