Stabiliteit van Aspartaam

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Stabiliteit van Aspartaam

Voor ons profielwerkstuk willen wij de stabiliteit van Aspartaam onderzoeken. Dit willen we doen door gebruik te maken van Capillaire zone electroforese. Zo kunnen we dan onderzoeken hoeveel aspartaam er uit elkaar valt. We weten dat we een buffer nodig hebben (een boraxoplossing). Voor ons onderzoek willen we dan de temperatuur en de pH veranderen. Het blijkt echter zo te zijn dat de pH van de gebruikte bufferoplossing en de opgeloste ionen een grote invloed te hebben op het evenwicht in de dubbellaag.

Als we dus aspartaam in cola light gebruiken en we veranderen daar de pH van, zou dit dus invloed hebben op dat evenwicht. Is het dus wel mogelijk om dat te doen? En zo ja, moeten we dan een andere buffer gebruiken?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Stabiliteit van Aspartaam

Welkom op het chemieforum!

Ik denk niet dat je bij de ontleding van aspartaam in waterige oplossing van een evenwicht kan spreken, het zijn aflopende reacties. De pH van de oplossing is inderdaad van grote invloed op de stabiliteit van aspartaam, maar wanneer de oplossing waaraan je je metingen gaat verrichten vers wordt bereid verwacht ik geen problemen wat betreft de stabiliteit. Aangezien cola fosforzuur bevat kun je waarschijnlijk het beste een fosfaatbuffer gebruiken.

Kijk ook eens hier op het chemieforum voor meer info over aspartaam

Reageer