Springen naar inhoud

[scheikunde] Het gel-effect


  • Log in om te kunnen reageren

#1

pennromeniel

    pennromeniel


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 november 2005 - 14:34

Wij kregen op de universiteit een opdracht over een onderwerp dat we nog niet gehad hebben. De vraag was als volgt:

In een radicaalpolymerisatie van styreen in bulk (geen oplosmiddel) treedt het zogenaamde gel- effect op.
a) geef een omschrijving van het gel-effect
b) beredeneer waarom de steady-state aanname die normaal wordt gedaan, niet meer geldt onder deze condities
c) voorspel wat er met het molecuulgewicht gebeurt tijdens het optreden van het gel-effect
d) schets conversie-tijd curves voor polymerisaties in aanwezigheid van 10% oplosmiddel, 50% oplosmiddel en 90% oplosmiddel.

Het gaat me vooral om vraag a, want ik heb geen idee wat het gel-effect is. Zou iemand mij dit kunnen uitleggen in deze context?

Alvast bedannkt!

groetjes,
Anke

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dual

    Dual


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 november 2005 - 14:53

Kijk even in Odian of Bovey/Winslow. Het is ook bekend als het trommsdorf effect.
De terminatie constante neemt af door een toename in de viscositeit van de oplossing (vanwege de toename in het molgewicht van polymeerketens)

#3

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 november 2005 - 16:05

In gewoon Nederlands: er is een punt in bijna alle polymerisaties, waarop de fysieke verandering van het mengsel monomeer/polymeer de reactiesnelheid gaat beinvloeden (de diffusiesnelheid van reactieve deeltjes, dus radicalen of ionen, neemt af). Het reactiemengsel wordt op dat moment een 'gel' genoemd, omdat je a.h.w. een soort 'oplossing' hebt van het polymeer in het monomeer.

Over het Trommsdorf-effect spreekt men meestal als er sprake is van een redelijk scherp begrensd 'omslagpunt', bijv. goed zichtbaar tijdens het volgen van de polymerisatie m.b.v. een DSC-meting (Differential Scanning Calorimetry).

#4

pennromeniel

    pennromeniel


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2005 - 12:22

Dank jullie wel!! Ik ben een heel eind verder gekomen!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures