uitzettingscoëfficiënt van ijs

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

uitzettingsco

hoeveel mm zet een ijsschol van 10m lang uit tussen -1°c en -10°c

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: uitzettingsco

Bij afkoeling tot -10°C krimpt ijs.

Hier kun je het misschien zelf uit uitrekenen: http://www2.bren.ucsb.edu/~dturney/WebReso...rProperties.pdf

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: uitzettingsco

Volgens mij zet het uit, de dichtheid wordt lager en daardoor blijft ijs ook drijven. Bovendien: water is ongeveer de enige stof waarvan de solidliquid lijn van een SLG diagram naar links helt. Nu ik je PDF heb bekeken, krimpt supergekoeld water WEL in.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: uitzettingsco

Pas op: in de PDF wordt ρ gegeven: de dichtheid. Als de dichtheid toeneemt, krimpt het materiaal, en als de dichtheid afneemt zet het uit.

Inderdaad: als je ijs onder druk zet, kan het smelten. Dit is echter geen gevolg van de negatieve uitzettingscoëfficiënt van water (de rare eigenschap van water), maar van het feit dat ijs 10% minder dicht is dan water (de rare eigenschap van ijs). Hogere druk maakt de vrije energie van de "dichtste" fase gunstiger. Bij de meeste materialen betekent dat dat de hogere druk de stof doet stollen, maar bij water doet druk het smelten. Vandaar dat die lijn "verkeerd om" loopt.

Ook het feit dat ijs op water drijft is geen gevolg van de negatieve uitzettingscoëfficiënt, maar van het ongebruikelijke dichtheidsverschil van ijs en water.

IJs heeft bij normale temperaturen geen negatieve uitzettingscoëfficiënt, volgens het PDFje wordt deze misschien negatief beneden -200°C

Berichten: 3

Re: uitzettingsco

rwwh schreef: Pas op: in de PDF wordt ρ gegeven: de dichtheid. Als de dichtheid toeneemt, krimpt het materiaal, en als de dichtheid afneemt zet het uit.

Inderdaad: als je ijs onder druk zet, kan het smelten. Dit is echter geen gevolg van de negatieve uitzettingscoëfficiënt van water (de rare eigenschap van water), maar van het feit dat ijs 10% minder dicht is dan water (de rare eigenschap van ijs). Hogere druk maakt de vrije energie van de "dichtste" fase gunstiger. Bij de meeste materialen betekent dat dat de hogere druk de stof doet stollen, maar bij water doet druk het smelten. Vandaar dat die lijn "verkeerd om" loopt.

Ook het feit dat ijs op water drijft is geen gevolg van de negatieve uitzettingscoëfficiënt, maar van het ongebruikelijke dichtheidsverschil van ijs en water.

IJs heeft bij normale temperaturen geen negatieve uitzettingscoëfficiënt, volgens het PDFje wordt deze misschien negatief beneden -200°C
wat ik hier uit begrijp is dat ijs niet iets stuk drukt door uitzetting naarmate het kouder wordt maar doodat de dichtheid van ijs 90% is van water en dat het ijs dat aangroeid van boven naar beneden( bijvoorbeeld in een zwembad) de waterdruk in een zwembad doet verhogen omdat die langs de ijslaag niet meer weg kan

Re: uitzettingsco

wat ik hier uit begrijp is dat ijs niet iets stuk drukt door uitzetting naarmate het kouder wordt maar doodat de dichtheid van ijs 90% is van water en dat het ijs dat aangroeid van boven naar beneden( bijvoorbeeld in een zwembad) de waterdruk in een zwembad doet verhogen omdat die langs de ijslaag niet meer weg kan
Simpeler gezegd :

IJs drukt iets kapot door uitzetting bij de faseovergang van water naar ijs, op dat moment neemt de dichtheid af en het volume neemt sterk toe (ijs blijft drijven).

Gerard

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: uitzettingsco

de waterdruk in een zwembad doet verhogen omdat die langs de ijslaag niet meer weg kan
Nee, met de waterdruk heeft het niets te maken. Als je een fles vol water in de vriezer hebt gaat die stuk omdat het ijs er niet inpast. Het is de ijsdruk die dat doet, niet de waterdruk!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: uitzettingsco

Laat ik de originele vraag nog even beantwoorden. Het volume van ijs neemt tussen 0 en -10 graden volgens de PDF met ~2 promille af. Als dat isotroop is, neemt elk van de lengtes met 0.7 promille af in 10 graden, dus de lineaire uitzetting is 7.10-5 per K. Over 9 graden krimpt 10 meter ijs dus 6 mm.

Berichten: 3

Re: uitzettingsco

Laat ik de originele vraag nog even beantwoorden. Het volume van ijs neemt tussen 0 en -10 graden volgens de PDF met ~2 promille af. Als dat isotroop is, neemt elk van de lengtes met 0.7 promille af in 10 graden, dus de lineaire uitzetting is 7.10-5 per K. Over 9 graden krimpt 10 meter ijs dus 6 mm.
laat mij toch nog even terugkomen op die waterdruk. het moet toch zo zijn ,dat als het water in de fles bevriest en het niet naar buiten kan. dat door de veranderende dichtheid er ook een gigantische watrdruk onstaat die het ijs om te zeggen meehelpt het glas stuk te drukken.

Re: uitzettingsco

laat mij toch nog even terugkomen op die waterdruk. het moet toch zo zijn ,dat als het water in de fles bevriest en het niet naar buiten kan. dat door de veranderende dichtheid er ook een gigantische watrdruk onstaat die het ijs om te zeggen meehelpt het glas stuk te drukken.


In een fles water klopt dit, maar in een zwembad zal het water het ijs ophoogdrukken maar door zijdelingse uitzetting de wanden kapotdrukken.

Reageer