Springen naar inhoud

alcohol


  • Log in om te kunnen reageren

#1

corrie

    corrie


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 10:35

kan iemand mij verschillende methodes voor het meten van alcohol vertellen?
en hier ook een beschrijving van geven hoe het in zijn werk gaat?
alvast bedankt! 8-[

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2005 - 11:00

Hoi, deze vraag is ook een beetje vaag. Wat wil je meten aan alcohol? Viscositeit, temperatuur, druk, kleur?

#3

corrie

    corrie


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 11:57

het percentage alcohol in een drank

#4

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 november 2005 - 12:09

Dat wordt vaak via de dichtheid van de drank gedaan.

#5

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 12:27

Of je doet het met de gc. Maak je eerst een kalibratielijn, moet je wel een referentie stof toevoegen bijvoorbeeld butanol.

#6

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 12:56

Gewoon met een vinometer, met dit instrument kan je eenvoudig het alcohol percentage aflezen. Je kan het kopen bij diverse wijn- en brouwersbenodigeden winkels.

#7

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 november 2005 - 13:08

Gewoon met een vinometer, met dit instrument kan je eenvoudig het alcohol percentage aflezen. Je kan het kopen bij diverse wijn- en brouwersbenodigeden winkels.

Met een vinometer meet je de dichtheid. 8-[

#8

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 29 november 2005 - 13:42

Dichtheid ?

Heb je geen hydrometer, of wil je een berekeningen of een bestaande wijn controleren, dan kan je gebruikmaken van een vinometer. Dit is een eenvoudig en goedkoop instrument om het alcoholgehalte (in volumeprocenten) van de betreffende wijn te bepalen. Het heeft ťťn beperking: het werkt slechts betrouwbaar met droge wijnen.
Als je het alcohol gehalte van een zoete wijn wilt meten of wanneer je een hoog alcohol percentage verwacht, dan is het beter om de wijn te verdunnen met exact dezelfde hoeveelheid water (bijvoorbeeld: 10ml wijn en 10ml water). Het resultaat dat de vinometer dan aangeeft moet je achteraf weer vermenigvuldigen met twee. Als de vinometer dus 5% alcohol aangeeft in de verdunning, dan heeft de echte wijn 10% alcohol.

De vinometer werkt volgens het capillaire principe, het meet dus eigenlijk de viscositeit, die afhankelijk is van de water/alcohol verhouding (zo lang suiker de meting niet verstoort!). Het instrument is gemaakt van glas en bestaat uit een vultrechtertje met een capillair buisje. Op het buisje is een schaalverdeling aangebracht, die het alcoholgehalte aangeeft.

toevoeging: Bron www.dewijnhoek

Veranderd door Gerard, 29 november 2005 - 13:43


#9

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 13:49

Voor het meten van het alcohol percentage bij fermenterend bier is het lastig om het alcohol percentage te meten. Ik heb dit op school gedaan, door een kalibratielijn te maken van malt bier met een bekende hoeveelheid alcohol erin, maar tijdens de fermentatie loopt de dichtheid eerst op, en in verloop van de tijd neemt de dichtheid weer af... Dit kan ook goed mogelijk zijn met fermenterend wijn. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door onderandere het suiker gehalte en het CO2 gehalte.

#10

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 16:26

Voor het meten van het alcohol percentage bij fermenterend bier is het lastig om het alcohol percentage te meten. Ik heb dit op school gedaan, door een kalibratielijn te maken van malt bier met een bekende hoeveelheid alcohol erin, maar tijdens de fermentatie loopt de dichtheid eerst op, en in verloop van de tijd neemt de dichtheid weer af... Dit kan ook goed mogelijk zijn met fermenterend wijn. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door onderandere het suiker gehalte en het CO2 gehalte.

Je kunt het inderdaad op een heleboel manieren meten. Ik heb dit namelijk samen met Roy gedaan en zijn nu met de afronding bezig.
Zoals Roy al zegt is het erg lastig, enkele manieren zijn:
Dichtheid: Vinometer, hydrometer, picnometer
Geleiding: D.m.v. een probe die aangesloten is op wisselspanning, om het probleem dat Roy beschrijft te voorkomen.
Oppervlaktespanning: Met bijvoorbeeld de ringmethoden. Een lastig te meten manier maar wel leuk om te doen.
Viscositeit: Ik weet wel een leuke opstelling, maar hier heb ik me verder niet in verdiept.

Hoop dat hier wat aan hebt.

Groetjes

#11

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2005 - 18:30

de beste manier (op laag niveau) is distilleren en zorgen dat je zeker alle alcohol mee hebt, er mag ook veel water in zitten, dan meet je de dichtheid, en daaruit leid je de hoeveelheid alcohol. in combinatie met het start volume kan je nu de concentratie van je likeur,.. bepalen

een gewoon likeurtje kan al snel 150gr suiker per liter bevatten, dat beinvloedt de meting zeer sterk, als je het gewoon zou meten kan je zelfs een negatieve waarde uitkomen, en da's de bedoeling niet

(wiskey en dergelijke hebben minder vaste stof, dus daar is er niet echt een groot probleem)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures