Springen naar inhoud

alcoholen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Rub

    Rub


  • >100 berichten
  • 141 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2005 - 12:11

Halo, ik zit dus met een vraagje
De meeste mensen weten dat je boterzuur kan bereiden met een aardappel maar
boterzuur ontstaat door de oxidatie van 1-propanol of 2-propanol
Maar wil dit dan zeggen dat je 1-propanol of 2-propanol kan bereiden vertrekkende van een aardappel? Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 december 2005 - 12:26

Jep dat heb je helemaal goed gezien, dit boterzuur dus in een DROOG kolfje stoppen en daar wat LiAlH4 bijgooien. Dag zweetvoetengeur :)

#3

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2005 - 12:54

Hier heb ik nog nooit van gehoord.
Dit is misschien een proef die enkel in Nederland wordt gegeven?
Hoe gaat dit dan in zijn werk?

#4

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2005 - 13:05

Nou, ik heb hier ook nog nooit van gehoord, Dante.
Knappe jongen die uit boterzuur propanol weet te maken met alleen LiAlH4, als je het mij vraagt...
Boterzuur is butaanzuur, en als je dat reduceert krijg je 1-butanol. Je kunt dus ook geen boterzuur maken uit 1-propanol door oxidatie; je krijgt propaanzuur (dat is trouwens ook geen lekker goedje...). Als je 2-propanol oxideert, krijg je aceton, en dat ruikt toch wel ietsje anders dan boterzuur.
Je mist een C'tje, Rub. :)

#5

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2005 - 13:51

As usual: Google, 'boterzuur', et VOILA!

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 december 2005 - 14:05

Ik gaf ook enkel een reductiemiddel, geen zin om er te diep op in te gaan :)

#7

Pruts0r

    Pruts0r


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2005 - 14:53

Jep dat heb je helemaal goed gezien...

Ik gaf ook enkel een reductiemiddel, geen zin om er te diep op in te gaan

:)
NoFi, maar als je "geen zin" hebt om vraag fatsoenlijk te beantwoorden, lijkt het me wel zo sympathiek om maar helemaal niet te reageren, in plaats van onwaarheden aan te dragen op een manier die suggereert dat je wel serieus antwoord geeft...

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 december 2005 - 18:24

Jep dat heb je helemaal goed gezien...

Ik gaf ook enkel een reductiemiddel, geen zin om er te diep op in te gaan

:)
NoFi, maar als je "geen zin" hebt om vraag fatsoenlijk te beantwoorden, lijkt het me wel zo sympathiek om maar helemaal niet te reageren, in plaats van onwaarheden aan te dragen op een manier die suggereert dat je wel serieus antwoord geeft...

Ja dat jij ook zo'n woordenboek van triviale namen -> IUPAC namen in je hoofd hebt... :)

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 december 2005 - 20:57

Hopelijk zal er in aardappel geen propanol zitten in aanzienlijke hoeveelheden, want alle oneven alcoholen zijn volgens mij giftig.

#10

harm p

    harm p


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2005 - 23:37

want alle oneven alcoholen zijn volgens mij giftig.

en de even sws niet??? en geld dat voor allemaal?

#11

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 december 2005 - 06:33

Ach, de eerste even alcohol kennen de meesten als een redelijk potent gif maar waar het lichaam wel een beetje tegen kan.

De dissimilatie van alcoholen en zuren gaat "per twee koolstoffen", er is dus reden om aan te nemen dat dit een vrij algemene regel is. Maar getallen heb ik nooit gezien.

#12

Rub

    Rub


  • >100 berichten
  • 141 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2006 - 12:20

Even een bijkomend vraagje :P

Als je boterzuur gemaakt hebt met aardappelen kun je dan het boterzuur in een zuivere vorm eruithalen. want het resultaat van de rottende aardappel is niet echt smakelijk. ;)

Als ik het boterzuur in een relatief zuivere zou kunnen verkrijgen kan ik het degelijk bewaren in een (goed afgesloten) kast. het mengsel is niet zo interessant.

ik zou het boterzuur willen gebruiken voor volgende reactie:

C3H7COOH + C2H5OH geeft ester + H2O

#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 mei 2006 - 17:15

En jij denkt dat zuiver boterzuur zo lekker ruikt? ;) :P :)

#14

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2006 - 19:33

Ethyl butyraat (dat wil jij maken) is te koop voor zo'n 15 Euro per ml; dat is heel duur voor zo'n relatief eenvoudige verbinding, en dit komt uitsluitend doordat werken met zuiver boterzuur speciale werkomstandigheden vereist [!]

#15

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2006 - 20:40

Wij hebben dit jaar op school ethylbutyraat gemaakt. Het ethylbutyraat ruikte naar ananas en het lokaal rook naar boterzuur.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures