Aspirine

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 19

Aspirine

1 ) We hadden vandaag een experiment gedaan naar de synthese van acetylsalicylzuur. Aspirine wordt bereidt door salicylzuur met azijnzuuranhydride te laten reageren. Nu wordt er gevraagt of aspirine een sterk polaire of minder polaire stof is. Ik dacht sterk polair omdat aspirine goed oplosbaar is in water. Als aspirine in contact komt met vocht ontleedt het langzaam. Maar het bleek dat aspirine een minder polaire stof is. Waarom?

2) En aspirine moet gezuiverd worden d.m.v herkristallisatie d.m.v smeltpunt bepalen en met DLC plaatje. Als aspirine een minder polaire stof is, is de keuze van het loopmiddel voor de DLC daarom juist apolair, zodat het scheiden van deze twee vloeistoffen duidelijker is, of niet?

Berichten: 162

Re: Aspirine

salicylzuur is hydrofieler dan acetylsalicylzuur (aspirine) omdat bij acetylsalicylzuur de 2-hydroxygroep veresterd is met azijnzuur, waardoor deze polaire groep wordt afgeschermd: hierdoor neemt de polariteit bij verestering dus af.

Voor de keuze van de loopvloeistof kan je gewoon opzoeken op het internet. De vraag is of je ook begrijpt waarom er voor een bepaald mengsel wordt gekozen :) .

Reageer