Springen naar inhoud

permeabilitiet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

harm p

    harm p


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2005 - 01:02

voor bio heb ik een pracht van een experiment gedaan waarbij ik de permeabiliteit meette bij verschillende temperaturen...

nou is mijn vraag: is er een verband tussen de temperatuur en de permeabilitiet?
is het een recht evenredig verband: des te hoger de temp., des te hoger de pr?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 december 2005 - 09:06

Kun je iets meer vertellen over je experiment?

Recht evenredig is veel strakker dan "des te hoger, des te hoger", hoor! Er zijn heel veel eigenschappen die "groter" worden als de temperatuur stijgt, maar ik kan er nu niet ťťn verzinnen die echt recht evenredig is met de temperatuur. Een van de conclusies zou zijn dat de waarde van die eigenschap precies nul wordt bij T=0K.

#3

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2005 - 09:27

Ik neem zo maar aan dat het gaat over membraan-permeabiliteit, en in dat geval levert een G 8-[ ;) gle search op 'membrane permeability temperature' 900.000 hits op ;)

Lijkt me sterk als daar niet iets tussen zit....

Het is in ieder geval zo dat er altijd snel een 'bovenlimiet' voor de permeabiliteit zal zijn; biologische membranen denatureren bij een bepaalde temperatuur, en artificiele membranen bereiken snel hun 'maximale poriegrootte'.....

#4

harm p

    harm p


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2005 - 11:26

over het experiment:

we namen 6 evengrote stukjes biet... spoelden ca. 10 min. met leidingwater... vervolgens werden ze 1 min. in waterbaden van 40, 45, 50, 55, 60, 65 en 100 graden gedaan... een uur laten staan... en vervolgens de extinctie( eerst de beste golflengte bepaald)...

de resultaten waren per persoon nogal verschillend.. bij sommige liep de pr op maar bij mij was de extinctie het hoogst bij 60 graden C.... helaas kank mn resultaten (nog) niet hier neerzetten.. mn lab.journaal ligt nog op ut lab 8-[

#5

harm p

    harm p


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2005 - 11:33

Ik neem zo maar aan dat het gaat over membraan-permeabiliteit, en in dat geval levert een G 8-[ ;) gle search op 'membrane permeability temperature' 900.000 hits op ;)

Lijkt me sterk als daar niet iets tussen zit....

Het is in ieder geval zo dat er altijd snel een 'bovenlimiet' voor de permeabiliteit zal zijn; biologische membranen denatureren bij een bepaalde temperatuur, en artificiele membranen bereiken snel hun 'maximale poriegrootte'.....

idd.. thnx... khad alleen gezocht int Nederlands ;)

#6

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 11 december 2005 - 11:45

we namen 6 evengrote stukjes biet



Harm, ik denk dat je hier nogal wat variabelen introduceert die je resultaten kunnen beinvloeden zoals het oppervlak van je membraam, de concentratie van de kleurstof, de grootte(inhoud) van de cellen ed. Het zou denk de resultaten drastich verbeteren als je bij een dergelijk experiment in triplo of meer zou meten om een idee te krijgen van de reproduceerbaarheid.
Het zou mischien wel aardig zijn om alle resultaten van je mede experimentatoren met die van jou te matchen.

#7

harm p

    harm p


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2005 - 12:08

we namen 6 evengrote stukjes biet


Harm, ik denk dat je hier nogal wat variabelen introduceert die je resultaten kunnen beinvloeden zoals het oppervlak van je membraam, de concentratie van de kleurstof, de grootte(inhoud) van de cellen ed.

en ook nog dat we de reageerbuizen tot ca. de helft moesten vullen met demi-water...

volgens de begeleider komt het bij bio niet zo precies... maar kvind het nogal idioot.. tis nogal verschillend wat iedereen eruit krijgt en moet allemaal maar goed wezen.. 8-[

#8

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 11 december 2005 - 13:19

volgens de begeleider komt het bij bio niet zo precies



en hij weet het denk ik ook niet zo precies

Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft nu je aangeeft dat je met demiwater werkt.

Ik heb net te snel gereageerd 8-[
In de cel zit een grote concentratie aan stoffen waaronder de kleurstoffen waarmee je de permeabiliteit wilt meten.
De celmembramen zullen deze niet doorlaten want ze zijn te groot en de manier om ze eruit te krijgen is door de celwanden kapot te maken.
Als je de stukjes in demiwater gooit zal door osmose water de cel ingaan om de concentraties binnen en buiten de cel gelijk te maken waardoor de druk in de cellen oploopt en deze uiteindelijk zullen barsten. Nu komen de kleurstoffen vrij die je kunt meten.
Wat je meet is niet de permeabiliteit maar de stabiliteit van de celwanden in water bij verschillende temperaturen.

#9

harm p

    harm p


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2005 - 22:03

volgens de begeleider komt het bij bio niet zo precies


en HIJ weet het denk ik ook niet zo precies

Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft nu je aangeeft dat je met demiwater werkt.

Ik heb net te snel gereageerd 8-[
In de cel zit een grote concentratie aan stoffen waaronder de kleurstoffen waarmee je de permeabiliteit wilt meten.
De celmembramen zullen deze niet doorlaten want ze zijn te groot en de manier om ze eruit te krijgen is door de celwanden kapot te maken.
Als je de stukjes in demiwater gooit zal door osmose water de cel ingaan om de concentraties binnen en buiten de cel gelijk te maken waardoor de druk in de cellen oploopt en deze uiteindelijk zullen barsten. Nu komen de kleurstoffen vrij die je kunt meten.
Wat je meet is niet de permeabiliteit maar de stabiliteit van de celwanden in water bij verschillende temperaturen.

tis een zij...maar dat kon jij ook niet wtn ;)

maaruh.. de anthocyaan gaat normaal gesproken er dus sws niet door heen...

door het vervarmen gaan de cellen dus kapot... maar zou het dan mogelijk zijn dat in 1 min. alle cellen kapot zijn en alle kleurstof er dan uit is?....

het rare was dan dus nl. dat ik mn max. had bij 60 graden C... toen werd het weer een stuk minder... en bij 100 graden C weer wat meer... maar nog niet zoveel als bij 60 :S...

khou ut maar fouten tijdens het uitvoeren v/h experiment

#10

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 11 december 2005 - 22:16

maaruh.. de anthocyaan gaat normaal gesproken er dus sws niet door heen...



Ik verwacht van niet want dan zou de grond rond een biet ook rood gekleurd worden.

maar zou het dan mogelijk zijn dat in 1 min. alle cellen kapot zijn en alle kleurstof er dan uit is?



Dat kun je zien bij je proef als het blokje kleurloos is dan is alles eruit, ik verwacht dat als je lang genoeg doorgaat inderdaad een af ander kleuloos protje over houdt na spoelen

#11

brext

    brext


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 december 2005 - 18:55

Deze wet kan je er ook nog bij betrekken;

het is in feite de basis voor de verklaring van je waarnemingen!

'delta' G = 'delta' H - T * 'delta' S

waarbij G de gibbs vrije energie voorstelt,
H, de enthalpie, (warmte energie)
T, de temperatuur,
en S de entropie, (= een maat voor de wanorde; deze orde zal toenemen bij hogere T)

#12

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 december 2005 - 20:14

'delta' G = 'delta' H - T * 'delta' S

Erg belangrijk, maar ik zie niet hoe hier de permeabiliteit mee verklaard kan worden, aangezien het een niet-evenwichtsproces betreft.

Voor niet-evenwichtsprocessen kan de reversibele thermodynamica weinig hulp bieden, en kunnen beter diffusie- en transportvergelijkingen worden gebruikt.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures