Springen naar inhoud

[scheikunde] caramelliseren van suiker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

erikvi

    erikvi


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2005 - 17:18

beste,
kan iemand mij vertellen waarom suiker caramelliseerd?
wat gebeurt er met de suiker als deze wordt verwarmd?
welke reacties vinden er plaats?
waarom heeft de gecaramelliseerde suiker een bruine kleur?

met dank,

erik

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2005 - 17:30

Je krijgt vernetting van suikermoleculen als ik het mij goed herinner. En doordat je een macromolecule krijgt zul je waarschijnlijk ook een groot PCMO krijgen dat zorgt voor de bruine kleur.

#3

erikvi

    erikvi


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2005 - 20:11

is het ook mogelijk om de chemische reacties te vermelden?
en betekend PCMO?

thnx
erik

#4

Apotheker

    Apotheker


  • >100 berichten
  • 158 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2005 - 20:19

caramellisatie van suiker is niks anders dan een verbrandingsreactie (d.w.z. een dehydratiereactie waardoor het molecuul watermoleculen afstoot en het overblijvende skelet verandert in koolstof). Je moet eens voor de grap een suikerklontje met een paar druppels geconcentreerd zwavelzuur behandelen. Er blijft een zwarte stinkende smeurrie over dat een soort ultieme caramellisatie is.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures