[scheikunde] caramelliseren van suiker
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 2
[scheikunde] caramelliseren van suiker
beste,
kan iemand mij vertellen waarom suiker caramelliseerd?
wat gebeurt er met de suiker als deze wordt verwarmd?
welke reacties vinden er plaats?
waarom heeft de gecaramelliseerde suiker een bruine kleur?
met dank,
erik
kan iemand mij vertellen waarom suiker caramelliseerd?
wat gebeurt er met de suiker als deze wordt verwarmd?
welke reacties vinden er plaats?
waarom heeft de gecaramelliseerde suiker een bruine kleur?
met dank,
erik
-
- Berichten: 592
Re: [scheikunde] caramelliseren van suiker
Je krijgt vernetting van suikermoleculen als ik het mij goed herinner. En doordat je een macromolecule krijgt zul je waarschijnlijk ook een groot PCMO krijgen dat zorgt voor de bruine kleur.
-
- Berichten: 2
Re: [scheikunde] caramelliseren van suiker
is het ook mogelijk om de chemische reacties te vermelden?
en betekend PCMO?
thnx
erik
en betekend PCMO?
thnx
erik
-
- Berichten: 162
Re: [scheikunde] caramelliseren van suiker
caramellisatie van suiker is niks anders dan een verbrandingsreactie (d.w.z. een dehydratiereactie waardoor het molecuul watermoleculen afstoot en het overblijvende skelet verandert in koolstof). Je moet eens voor de grap een suikerklontje met een paar druppels geconcentreerd zwavelzuur behandelen. Er blijft een zwarte stinkende smeurrie over dat een soort ultieme caramellisatie is.