Perchloorzuurtitratie
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 9
Perchloorzuurtitratie
Als men een azide of een pyridine oplost in ijsazijn en azijnzuuranhydride, en dan titreert met een perchloorzuuroplossing, wat voor soort reactiemechanisme voltrekt zich dan?
- Berichten: 6.853
Re: Perchloorzuurtitratie
Zuur-base? Ik heb ooit zo'n titratie van een zwakke base uitgevoerd.
-
- Berichten: 9
Re: Perchloorzuurtitratie
Pyridine is inderdaad een zwakke base... Maar ik vind het wel enigszins vreemd om het dan met HClO4 te doen en niet met HCl ofzo
- Berichten: 11.177
Re: Perchloorzuurtitratie
Dan krijg je pydidiniumchloride (zelfde principe als NH4+ + OH- + H3O+ + Cl- -> NH4+ + Cl- + 2 H2O -indampen-> salmiak). Zal wel met onnauwkeurigheid te maken hebben dan 8-[
- Berichten: 6.853
Re: Perchloorzuurtitratie
Er is pas een lange discussie hier geweest over pKa en pH in niet-waterige oplossingen. Dit is zo'n geval van een niet-waterige oplossing waarin een zuur-basetitratie plaatsvindt. Allerlei dingen die je geleerd hebt in waterig milieu gaan nog wel op, maar er spelen alleen compleet andere constanten een rol. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat zoutzuur in azijnzuur milieu helemaal geen sterk zuur is, ik bedoel dus: dat het niet 100% dissocieert.
Perchloorzuur is een sterker zuur dan zoutzuur, de dissociatieconstante is lager. Als dit in azijnzuur milieu wél een complete dissociatie oplevert, dan levert dat misschien een scherper equivalentiepunt op.
Perchloorzuur is een sterker zuur dan zoutzuur, de dissociatieconstante is lager. Als dit in azijnzuur milieu wél een complete dissociatie oplevert, dan levert dat misschien een scherper equivalentiepunt op.