kookpuntsverhoging

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

kookpuntsverhoging

Van de lesstof chemie is kennelijk te weinig blijven hangen. In een tabellenboekje vond ik dat de kryoscopische constante voor water 18,6 is. En dat kookpunts-verhoging samenhangt met de hoeveelheid opgeloste stof in 100 gram water.

> Nu probeer ik uit te zoeken wat (theoretisch) de kookpuntsverhoging voor een glucose-water oplossing is. Volgens het tabellenboekje lost er in 100 g water 700 g glucose op. Dat zou bijna 3,9 grammol zijn.

> Maar nu houdt mijn kennis op.

> Wat zou het kookpunt van de oplossing worden als er 1 resp. meer gmol in 100 gram water wordt opgelost?

>

> Mijn vraag ontstond na het lezen van een bierforum. Daarin wordt gezegd dat het wort (suikeroplossing) nooit boven de 102 graden C zal koken, bij normale atmosferische druk.

Sonja

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: kookpuntsverhoging

Hoi Sonja, welkom op Chemieforum.nl!

Glucose is natuurlijk slechts één suiker, de oplosbaarheid van verschillende suikers verschilt.

Een tabel die ik vond zegt dat in 100ml water bij 25 graden 91 gram glucose oplost.

Zie: http://www.mpcfaculty.net/mark_bishop/supersaturated.htm

De molecuulmassa van glucose = 6 * 12 + 6 * 16 + 12 * 1 = 180 gram/mol. 910 gram is dus ca 5 mol per kilogram oplosmiddel. Volgens wat andere webpagina's die ik erop heb nageslagen is er dan een kookpuntsverhoging van 5*0,512 ~ 2,5 C.

Als je de glucose in heet water oplost kun je nog veel hogere concentraties bereiken.

Mooie uitleg kun je vinden op: http://www.chem.purdue.edu/gchelp/solutions/eboil.html

Reageer