Citroensap
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 8
Citroensap
Hallo,
Even een vraagje,
Heeft iemand enig idee hoeveel citroenzuur het citroensap wat men in de winkel koopt bevat?. Ik moest dit onderzoeken en kwam uit op 16% (m/m) citroenzuur dmv titratie met natronloog. Ik wilde het met literatuurgegevens vergelijken maar kon niks vinden. Iemand enig idee?
Even een vraagje,
Heeft iemand enig idee hoeveel citroenzuur het citroensap wat men in de winkel koopt bevat?. Ik moest dit onderzoeken en kwam uit op 16% (m/m) citroenzuur dmv titratie met natronloog. Ik wilde het met literatuurgegevens vergelijken maar kon niks vinden. Iemand enig idee?
- Berichten: 6.853
Re: Citroensap
Geen idee, maar vertel eens hoe je het hebt gedaan, dan kunnen we beoordelen of je berekening helemaal goed is!
-
- Berichten: 2.035
-
- Berichten: 2.746
Re: Citroensap
is die 5% dan ook op de droge massa?5% citric acid
8% of the dry weight of the fruit.
devo heeft waarschijnlijk getitreerd met gewoon sap? dan nog eens opzoeken hoeveel water in citroenen zit, zou het dan lukken?
-
- Berichten: 8
Re: Citroensap
Bedankt voor de reacties. Ik heb grafisch het equivalentiepunt bepaald door gebruik te maken van een pH-meter tijdens titratie en vervolgens een kromme te tekenen. Dan heb ik het volume loog dat ik heb toegevoegd tot equivalentiepunt vermenigvuldigd met de titer van het loog en de molmassa van citroenzuur, dan heb je de massa van het citroenzuur in het sap. En dat heb ik gedeeld door de afgewogen hoeveelheid citroensap en zo door nog te vermenogvuldigen met 100 op 16%.
-
- Berichten: 2.035
Re: Citroensap
Die 5% is op het sap: "Lemon juice is about 5% citric acid".....
Het 'drooggewicht' (schil etc) is dan dus blijkbaar maar 3% (niet ongewoon voor fruit!) van de hele citroen :eusa_sick:
Het 'drooggewicht' (schil etc) is dan dus blijkbaar maar 3% (niet ongewoon voor fruit!) van de hele citroen :eusa_sick:
-
- Berichten: 8
Re: Citroensap
Bedankt voor de reacties. Ik heb grafisch het equivalentiepunt bepaald door gebruik te maken van een pH-meter tijdens titratie en vervolgens een kromme te tekenen. Dan heb ik het volume loog dat ik heb toegevoegd tot equivalentiepunt vermenigvuldigd met de titer van het loog en de molmassa van citroenzuur, dan heb je de massa van het citroenzuur in het sap. En dat heb ik gedeeld door de afgewogen hoeveelheid citroensap en zo door nog te vermenogvuldigen met 100 op 16%.
Heb je in je berekening ook rekening gehouden met dat citroenzuur een 3 waardig zuur is? Als dit niet het geval is moet je de massa van het citroenzuur nog vermenigvuldigen met 1/3 omdat 3 mol NaOH reageerd met 1 mol citroenzuur.
-
- Berichten: 8
Re: Citroensap
Of je met 1/3 moet vermenigvuldigen vraag ik mij af aangezien er maar 1 equivalentiepunt is te zien. Dit komt omdat de 3 pKa waarden zodanig dicht bij elkaar liggen...
Re: Citroensap
Onze conclusie is dat citroenzuur goed te meten is m.b.v. CZE in de upstream-mode. Het blijkt dat citroensap ongeveer 35 gram citroenzuur per liter. Voor appelsap en grapefruitsap is dit respectievelijk 5,5 g/l en 8,5 g/l.
Een link naar het verslag van studenten van de TUE over de bepaling van citroenzuur in citroensap met een link naar een ander verslag.
http://students.chem.tue.nl/ana17/
Een link naar het verslag van studenten van de TUE over de bepaling van citroenzuur in citroensap met een link naar een ander verslag.
http://students.chem.tue.nl/ana17/