Springen naar inhoud

1g prote´ne = 17kJ energie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

uli

    uli


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 11:17

Overal staat te lezen dat 1g suiker= 17kJ energie; 1g vet = 38kJ energie. Weet er soms iemand hoe men er toe komt dat in 1 g prote´ne ook 17 KJ energie zit, net zoveel als 1g suiker.

Bij suiker en vet is het simpel.

1g suiker (glucose):
1mol glucose wordt omgezet naar CO2 en H2O via de glycolyse, aŰrobe afbraak van pyruvaat en krebscyclus. Dit geeft een productie van 38 ATP's= 38x30kJ=1140kJ energie. Rekening houdend met ongeveer 40% biologisch rendement = 2850 kJ energie.
Nu 1mol Glucose = 180g glucose => 1g glucose = 1/180 mol
=>nu 2850/180 geeft energie per gram glucose, = ongeveer 17kJ (iets minder door afrondingen en dat het biochemisch rendement niet precies 40 procent is).

1g vet (C16 H32 O2, palmitinezuur)

1 mol palmitinezuur oxideren (beta-oxidatie of knoopcyclus) geeft 131 ATP's (de 8 acetyl CoA ook verwerkt in de krebscyclus).
1g vet => 1/256 mol
131 ATP per mol= 3930 kJ => 15,4 kJ per gram
40 biochemisch rendement => 38,4 kJ per gram vet

Zo dat heb ik, maar hoe komen ze nu aan die 17kJ bij prote´nen? Eigenlijk, wat voor molaire massa moet je nemen voor "prote´ne"?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 11:34

wordt dat niet bepaald aan de hand van Ei-eiwit, ik denk dat we dat nog besproken hebben tijdens voedingsleer.
Je moet maar eens opzoeken welk eiwit er het meest voorkomt in ei.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures