1g proteïne = 17kJ energie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

1g prote

Overal staat te lezen dat 1g suiker= 17kJ energie; 1g vet = 38kJ energie. Weet er soms iemand hoe men er toe komt dat in 1 g proteïne ook 17 KJ energie zit, net zoveel als 1g suiker.

Bij suiker en vet is het simpel.

1g suiker (glucose):

1mol glucose wordt omgezet naar CO2 en H2O via de glycolyse, aërobe afbraak van pyruvaat en krebscyclus. Dit geeft een productie van 38 ATP's= 38x30kJ=1140kJ energie. Rekening houdend met ongeveer 40% biologisch rendement = 2850 kJ energie.

Nu 1mol Glucose = 180g glucose => 1g glucose = 1/180 mol

=>nu 2850/180 geeft energie per gram glucose, = ongeveer 17kJ (iets minder door afrondingen en dat het biochemisch rendement niet precies 40 procent is).

1g vet (C16 H32 O2, palmitinezuur)

1 mol palmitinezuur oxideren (beta-oxidatie of knoopcyclus) geeft 131 ATP's (de 8 acetyl CoA ook verwerkt in de krebscyclus).

1g vet => 1/256 mol

131 ATP per mol= 3930 kJ => 15,4 kJ per gram

40 biochemisch rendement => 38,4 kJ per gram vet

Zo dat heb ik, maar hoe komen ze nu aan die 17kJ bij proteïnen? Eigenlijk, wat voor molaire massa moet je nemen voor "proteïne"?

Berichten: 592

Re: 1g prote

wordt dat niet bepaald aan de hand van Ei-eiwit, ik denk dat we dat nog besproken hebben tijdens voedingsleer.

Je moet maar eens opzoeken welk eiwit er het meest voorkomt in ei.

Reageer