Springen naar inhoud

Suiker uit wort halen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Robken

    Robken


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2006 - 16:42

Eerst en vooral, hallo iedereen.
Ik zit in men 6de jaar secundair onderwijs. Moderne talen -Wetenschappen
Volgend jaar ga ik dus (hopelijk) naar de hogeschool/unief.

Nu heb ik toch wel een vraag.
Ik maak een werk over bier. Ik wil weten hoe ik het alcoholpercentage naar beneden krijg bij bier. Een pils heeft normaal gezien een Alc. Vol van 4.4 tot 5.5%
Ik wil dit naar ongeveer 3% krijgen (dus geen alcohol vrij bier of zeer lage %), en bovendien het aantal calorien een beetje laten dalen.
Omdat gist de suikers in wort omzet, dacht ik dus dat ik dit kan doen door gewoon een deel van de suikers uit het wort te halen vooraleer ik de gist toevoeg.
Is dit mogelijk om een deel van de suikers eruit te halen, en hoe doe ik dit.
En zoudne er hier nadelen aan verbonden zijn?

mvg, Robbe

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2006 - 17:13

Als gist zijn suikers uit wort haalt, waarom dan niet minder wort toevoegen?

Ik niets van bierbrouwen dus don't shoot als dat niet mag

#3

Robken

    Robken


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2006 - 17:18

Als je minder wort gebruikt al dat nadelig zijn voor de smaak denk ik. Het zal ofwel flets smaken, ofwel te bitter. Ten minste, dat denk ik toch

Veranderd door Robken, 07 januari 2006 - 17:27


#4

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2006 - 18:01

http://www.hobbybrouwen.nl/
hier zal je veel meer informatie vinden na zo'n vraag denk ik.

mijn idee is:
de omzetting van zetmeel naar suiker stoppen door de enzymen op de een of andere manier uit te schakelen op het juiste moment.
dus minder suiker => minder alcohol

#5

cheMister

    cheMister


  • >250 berichten
  • 266 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 13:05

wat dacht je van meer water toevoegen?

#6

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 13:31

Als je minder wort gebruikt al dat nadelig zijn voor de smaak denk ik. Het zal ofwel flets smaken, ofwel te bitter. Ten minste, dat denk ik toch


Bij bier maken heb je niet alleen wort die de smaak maakt.
Inderdaad minder wort toevoegen helpt bij het verminderen van aantal suikers, maar bij bierproductie worden ALTIJD extra suikers toegevoegd voor de gisting, door dat niet te doen krijg je minder alcohol.

Maar als je bang bent om de smaak te niet te doen met te weinig wort, verminder dan ook hoeveelheid hop, mout, tarwe etc. Verhoog eventueel hoeveelheid kruiden.

Wat ook kan helpen om minder alcohol te krijgen is het rijpings proces te verkorten. Na een korte gist periode kan je de gist doden...zijn verschillende methoden voor, dan heb je minder alcohol, maar of het bier dan lekker is???

#7

1234567

    1234567


  • >25 berichten
  • 41 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 16:38

destileer de bier gewoon als er te veel alcohol in zit.
is toch net zo makkelijk :P

#8

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 18:49

uitkoken dus
maar door de temperatuurverandering kan de smaak veranderen

#9

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 19:46

destileer de bier gewoon als er te veel alcohol in zit.
is toch net zo makkelijk :P

Dan haal je er ook de CO2 uit en ik denk niet dat dat de bedoeling is.

#10

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2006 - 04:07

Ja maar CO2 kun je ook weer toevoegen dat is niet zo heel erg moeiljik

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 januari 2006 - 11:51

destileer de bier gewoon als er te veel alcohol in zit.
is toch net zo makkelijk :P

Dan haal je er ook de CO2 uit en ik denk niet dat dat de bedoeling is.

Volgens mij zit er standaard geen koolzuur in bier. Als je bij de cafés kijkt dan zie je bij elke tap wel een koolstofdioxidecilinder staan :P

#12

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2006 - 12:09

Klopt inderdaad, als je bier brouwd heb je vrijwel dood bier, bij de fermentatie komt wel koolzuur vrij, maar dit blijft niet in het bier zitten!
Je hebt net als bij het merk Guinuss (weet ik veel hoe je dat schrijftt) wel een klein plastic bolletje met koolzuur. Als het blikje open gaat wordt, vermengd de koolzuur zich met het bier.
Deze bolletjes kan je misschien ook gebruiken :P

#13

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2006 - 17:48

jongens jongens, de normale manier om CO2 in je bier te krijgen is:
als het bier klaar :P is om gebotteld te worden wordt er gewoon nog een klein beetje suiker aan toe gevoegd. die de gist dan omzet tot alcohol en CO2 als het flesje al gesloten is. maar als het bier voordien al verwarmd werd zal de gist dood zijn en moet er nieuwe gist toegevoegd worden. dat verloopt dan niet meer heel vlot denk ik, toch zeker niet volgens de regels van de kunst.
het uitkoken van de wort heeft dus geen invloed op de CO2 (maar: gist...) enkel zoals ik al zei op de smaak.


(ps: wie snapt de :P? )





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures