Springen naar inhoud

eiwitbepaling kaas


  • Log in om te kunnen reageren

#1

eefje_CF

    eefje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2006 - 22:01

Ik wil een eiwitbepaling uitvoeren op kaas. Ik heb gelezen over de Kjeldahl methode en de Dumal methode. Kan vinden hoe eiwitbepalingen uit te voeren op sprinkhanen, rundvlees en melk. Maar bij de meeste uitvoeringen heb je een droge stof nodig of een vloeistof. Nu heb ik het idee dat kaas hier tussen in zit. Hoe kan ik dit aanpakken?
Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2006 - 23:38

Als je het vocht uit de kaas kan krijgen heb je wel een soort van droge stof, of neem hele oude kaas, daar zit maar weinig vocht in.

#3

eefje_CF

    eefje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2006 - 20:01

Klopt inderdaad, maar we moeten de bepaling uitvoeren op een eigen gemaakte kaas die 4 weken heeft gelegen. We hebben geen tijd omde kaas ouder te maken;) Drogen kan dus niet.
Zat eraan te denken om kaas vloeibaar te maken in olie onder verwarming, maar weet ook niet hoe warm dit mag zijn zonder de eiwit af te breken.
Is de biureetmethode ook een goede methode?

groetjes Eef

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 11 januari 2006 - 20:24

De biureetmethode is een goede methode om eiwit te bepalen.
Ik zou een klein beetje kaas zeer fijnmalen in een vijzel en dan bij 50 graden drogen en kijken of je dan direct met biureet het poeder kunt oplossen en meten.
Werk dit niet dan zou ik de droge kaas extraheren met een organisch oplosmiddel om het vet te verwijderen drogen en dan met biureet aan de slag.

Gerard

#5

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2006 - 21:39

eiwitgehalte in levensmiddelen hebben wij bepaald door te drogen in de droogstoof.

en dan via kjeldahl je stikstof bepalen, via een omrekeningsfactor kan je dan je hoeveelheid eiwit bepalen.

#6

eefje_CF

    eefje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2006 - 20:00

Thank you all very much;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures