Springen naar inhoud

[scheikunde] examenvraagstuk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Spliffeh

    Spliffeh


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 19:10

Geachte mensen,
vandaag kregen wij op ons examen voor industriŽle chemie een schijnbaar simpel vraagstukje, bij afloop bleek echter dat iedereen iets anders had en bij mezelf kwamen der vegelijking niet uit. Ik zou jullie willen vragen om mij even te helpen dit op te lossen want volgens mij is er een gegeven te weinig.

vraagstuk:

We doen in een pot 45% aardbeien, de aardbeien bestaan voor 85% uit water en 15% uit pulp. De andere 55% is suiker. We laten het mengsel uitdampen tot er nog 1/3 water inzit. Uiteindelijk bekomen we 1kg confituur. Hoeveel kg aardbeien is er gebruikt?

Ik heb volgende onbekende gebruikt:
x = kg aardbeien
y = kg suiker
z = kg verdampt water

Ik bedacht dan volgende vergelijkingen:

X + Y = 1 + Z
1kg - 1/3 = Y + 0,15X
1/3 + Z = 0,85X


als ik deze vergelijking oplos kom ik echter uit op 0 X = 0.
Wat doe ik fout?
graag hulp want dit irriteerd mij te pletter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 16 januari 2006 - 19:36

Ik probeer eens wat uit de losse pols.

Stel, je begint met 450 gram aardbeien en 550 gram suiker.
Je hebt dus 67,5 gram pulp, 382,5 gram water en 550 gram suiker.
In totaal is er dus 617,5 gram wat geen water is.

Stel de hoeveelheid water na verdampen op X. Er geldt dan aan het einde, dat X/617,5+X = 0,333...

Hier los je X uit op:
3X = 617,5 + X
2X = 617,5
X = 308,75

In totaal heb je na verdampen dus 617,5 + 308,75 = 926,25 gram jam (ehh, confituur) bij een beginhoeveelheid van 450 gram aardbeien.

Voor 1 kg confituur heb je dus 1000/926,25 x 450 = 485,83 gram aardbeien nodig.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

Spliffeh

    Spliffeh


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 19:46

is dit niet eerder een benadering? Gezien het niveau van den andere vragen vind ik dit nogal vergezocht, ik twijfel niet aan de correctheid hoor maar het lijkt me te ingewikkeld in vergelijking met rest van examen

#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 16 januari 2006 - 20:11

Nee, dit is geen benadering; overal waar grammen staan kan je ook fracties invullen: 450 gram wordt dat 0,450 enzovoorts.

En wat betreft of dit ingewikkeld is: dat kan ik moeilijk beoordelen; ik zou niet zo snel weten hoe je het eenvoudiger kan berekenen?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 16 januari 2006 - 20:48

100 g confiture

55 g suiker
85% x 45 = 38.25 g water
15% x 45 = 6,75 g pulp

1/3 * 38.25 = 12,75 g water

Na uitdampen bevat de confiture

55 g suiker
6,75 g pulp
12,75 g water
totaal 74,5 g confiture

Nu nog omrekenen naar 1 kilo en weer terug

Veranderd door Gerard, 16 januari 2006 - 20:50


#6

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 16 januari 2006 - 21:23

Grappig, door een onduidelijke vraagstelling krijg je dus verschillende antwoorden.

Ik ging ervan uit dat water 1/3 deel van het eindprodukt is. Gerard gaat ervan uit dat 2/3 van het water wat er aan het begin in zat weg is.
Eigenlijk kan dat ook... wat is nu het juiste antwoord? :P
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#7

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 16 januari 2006 - 21:58

wat is nu het juiste antwoord? 



Ik zou zeggen beide antwoorden zijn goed, maar eigelijk vindt ik dat dit soort van vragen die op verschillende manieren kunnen worden gelezen niet mogen voorkomen.
Als je dit in de praktijkomgeving hebt kunnen er behoorlijke ongelukken en schades door onstaan.

#8

ceitwa

    ceitwa


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 22:05

volgens mij valt het met de onduidelijkheid mee. we maken een mengsel dat bestaat uit etc en we laten het mengsel uitdampen. Het is gewoon een kwestie van goed lezen en kunnen rekenen.

We doen in een pot 45% aardbeien, de aardbeien bestaan voor 85% uit water en 15% uit pulp. De andere 55% is suiker. We laten het mengsel uitdampen tot er nog 1/3 water inzit. Uiteindelijk bekomen we 1kg confituur. Hoeveel kg aardbeien is er gebruikt?


deel een van de vraag is het paarse, info is het blauwe en het overige is de vervolg vraag.

Veranderd door ellen4ever, 16 januari 2006 - 22:05


#9

ddd

    ddd


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 22:10

Geachte mensen,
vandaag kregen wij op ons examen voor industriŽle chemie een schijnbaar simpel vraagstukje, bij afloop bleek echter dat iedereen iets anders had en bij mezelf kwamen der vegelijking niet uit. Ik zou jullie willen vragen om mij even te helpen dit op te lossen want volgens mij is er een gegeven te weinig.

vraagstuk:

We doen in een pot 45% aardbeien, de aardbeien bestaan voor 85% uit water en 15% uit pulp. De andere 55% is suiker. We laten het mengsel uitdampen tot er nog 1/3 water inzit. Uiteindelijk bekomen we 1kg confituur. Hoeveel kg aardbeien is er gebruikt?

Ik heb volgende onbekende gebruikt:
x = kg aardbeien
y = kg suiker
z = kg verdampt water

Ik bedacht dan volgende vergelijkingen:

X + Y = 1 + Z
1kg - 1/3 = Y + 0,15X
1/3 + Z = 0,85X


als ik deze vergelijking oplos kom ik echter uit op 0 X = 0.
Wat doe ik fout?
graag hulp want dit irriteerd mij te pletter

X+Y=1+Z

dan vind ik verder:
Z=2/3*0,85*X
85% van X is water en daarvan verdampt 2/3
verder weet je dat X staat tot Y als 0,45 tot 0,55, dus Y=(0,55/0,45)*X
als ik dit invul vind ik

(1+0,55/0,45)*X = 1+2/3*0,85*X
ofwel
(1+0,55/0,45-2/3*0,85)*X = 1
en vind ik dan
X = 0,604 kg (afgerond)
en dus Y = 0.738 kg

85% van X is water, dat is dus 0,513 kg
2/3 daarvan is 0,342 kg

0,604+0,738 - 0,342 = 1

#10

ddd

    ddd


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 22:13

Grappig, door een onduidelijke vraagstelling krijg je dus verschillende antwoorden.

Ik ging ervan uit dat water 1/3 deel van het eindprodukt is. Gerard gaat ervan uit dat 2/3 van het water wat er aan het begin in zat weg is.
Eigenlijk kan dat ook... wat is nu het juiste antwoord? :P

idd, had ik nog niet meteen gezien, jah ik eet graag niet te slappe confituur, vandaar
heb ik voor de optie 1/3 van wat er in begin aanwezig was blijft over :P

#11

mmaarr

    mmaarr


  • >100 berichten
  • 184 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 23:19

De berekening en de benadering van Berrylium is geheel correct.
In de vraagstelling wordt duidelijk vermeld dat aan het eind van het uitdampen van het mengsel dit mengsel nog uit 1/3 deel water bestaat.

Veranderd door mmaarr, 16 januari 2006 - 23:34


#12

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2006 - 09:11

De berekening en de benadering van Berrylium is geheel correct.
In de vraagstelling wordt duidelijk vermeld dat aan het eind van het uitdampen van het mengsel dit mengsel nog uit 1/3 deel water bestaat.

Ja toen ik de vraag eerst las dacht ik ook aan de manier van Gerard, maar bij nader inzien is de juiste die van Beryllium

#13

Spliffeh

    Spliffeh


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2006 - 14:54

Kijk dat bedoel ik nou, is het 1/3 van het oorspronkelijke water dat overblijft?
of is het 1/3de totale massa van de confituur die water is???
Ik vond de vraag op het examen dan ook erg onduidelijk en iedereen had andere antwoorden

#14

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 januari 2006 - 21:20

Als ze dat bedoeld hadden, had er gestaan "tot er nog 1/3 van het water in zit'. Er staat 'tot er nog 1/3 water in zit'.

Uranium wordt verrijkt tot er 20% 235U inzit. Wordt het dan verarmd? Bij goed lezen is de vraag niet polyinterpretabel (3x woordwaarde).





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures