kleurstoffen en pigmenten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 19

kleurstoffen en pigmenten

Hoihoi

Kleurstoffen lossen op in water, pigmenten niet. Sommige kleurstoffen lossen ook op in olieën, alcoholen etc.

Om in water op te kunnen lossen moet een kleurstof polair zijn, maar om in een olie op te lossen niet. Het zou dus apolair en polair moeten zijn.

- een klein molecuul met minder dan 4 C-atomen zou ervoor zorgen dat het polaire deel van de kleurstof toch een binding vormt met het water. Maar kleurstoffen hebben meer dan 4 C-atomen.

- 'n amfifiel. Dit kan niet omdat een kleurstof geen lange koolstofketens bevat.

dus.. Waarom lost een kleurstof wel op in een polair/apolair oplosmiddel, en een pigment alleen in een apolair oplosmiddel? :P

Weten jullie het?

bedankt!!!

groetjes, Jolieke

Re: kleurstoffen en pigmenten

Pigmenten zijn zeer fijn verdeelde stoffen in een bindingsmiddel, kleurstoffen zijn er zowel voor apolaire als polaire oplosmiddelen.

Berichten: 2.035

Re: kleurstoffen en pigmenten

Een pigment "lost" ook niet echt op, maar vormt dacht ik een colloidaal systeem....

Over polariteit: een molecuul kan zowel een polair als een apolair deel hebben, bijv. een alkylketen (apolair) en een functionele groep (bijv. OH of NH2, apolair)... sterker nog: de meeste bestaande organische moleculen zijn van dit type :P

Berichten: 9

Re: kleurstoffen en pigmenten

Kleurstoffen en pigmenten worden vaak doorelkaar gehaald, want er is ook niet echt een duidelijke definitie van, volgens mij.

Wat vaak aangeduid wordt als kleurstoffen, is volgens mij niets meer dan een oplossing van een pigment.

In de industrie wordt met pigmenten vaak de 100% effectieve kleurende component genoemd, dit zijn vaak vaste stoffen (fijnverdeelde poeders)

Dit kunnen zowel organische (bijv. phtalocyanine blauw) als anorganische pigmenten zijn (bijv. diverse soorten ijzer roest (Fe(II en III))

Sommige pigmenten lossen van zichzelf goed op in water, andere niet of minder.

Over het algemeen worden er surfactants toegevoegd om dit soort pigmenten op te lossen. (bijvoorbeeld kleurpasta's voor in verf, ook colorants genoemd)

Natuurlijke kleurstoffen hebben vaak een grotere polariteit en lossen daardoor beter in water op dan synthetische pigmenten. De reden? In de natuur vindt zo goed als alles plaats in een waterig milieu en daardoor komen wateroplosbare kleurstoffen vaker voor.

Reageer