Springen naar inhoud

spiritus in azijn omzetten.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

1234567

    1234567


  • >25 berichten
  • 41 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 16:44

kun je spiritus (ethanol en methanol) gemakkelijk in azijn en mierenzuur laten veranderen door de spiritus te verdunnen tot 17% en azijnmoer toe te voegen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

physicsaddict

    physicsaddict


  • >100 berichten
  • 111 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 17:06

Wat is azijnmoer?

#3

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2006 - 17:18

Ik heb even gegoogled en blijkbaar is azijnmoer een plantje(?) die wijn omzet in (wijn)azijn. Een andere bron zegt weer dat het een wit laagje op je gistingsvloeistof is. Dan lijkt mij inderdaad dat je azijnzuur kan maken. Of het plantje tegen de methanol kan weet ik niet.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#4

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2006 - 18:48

ethanol en methanol liggen dicht bij elkaar. volgens mij zal ofwel de moer ook azijn omzetten. of toch niet doodgaan

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 18 januari 2006 - 19:11

Ik weet het niet zeker maar ik denk dat de methanol giftig is voor de azijnmoer net zoals bij mensen


Pasteur, de moer en de zuurgraad

Azijn ontstaat door een natuurlijk proces van twee fermentaties.
De eerste fermentatie ontstaat als de natuurlijke gisten in de lucht
(of de gisten van vruchten, van druiven bijvoorbeeld) ervoor zorgen
dat suiker in alcohol wordt omgezet. Vervolgens vormen zich de
bacteriŽn (Mycoderma aceti), die pas in 1862 door Louis Pasteur
werden ontdekt en die de moer worden genoemd. Moer bestaat uit
een verzameling cellen die ervoor zorgen dat er azijnzuur wordt
gemaakt. Het natuurlijke proces kan enkele maanden duren. In de
azijnindustrie weet men dit verloop te versnellen.

bron : http://www.ediks.com...HC/Pagina4.html

[edit] DrQuico: linkje 'klikbaar' gemaakt

Veranderd door DrQuico, 19 januari 2006 - 18:55


#6

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2006 - 18:14

wat ik me ook afvraag is of je het omgekeerde kan doen, de methanol in de spiritus omzetten tot iets anders (chemisch of biologisch) dus niet distilleren,...

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 januari 2006 - 19:45

Chemisch lijken ethanol en methanol te veel op elkaar om ze eenvoudig en betrouwbaar te scheiden zonder een ondoenlijk specifieke katalysator.

Biologisch zijn er lijkt me geen organismen die in 90% ethanol kunnen overleven.

#8

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2006 - 17:53

het moet geen 90% zijn, verdunnen is ook mogelijk.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures