Springen naar inhoud

Kookpunt van suiker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Asskicker

    Asskicker


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 12:57

Hoi allemaal , ik moet voor fysika het kookpunt en het stolpunt van suiker vinden.

Maar ik zocht op google en ik heb niets gevonden. :P(
Als iemand dit weet of vindt gelieve dan zo snel mogelijk te posten want ik moet dat weten tegen dinsdag.

Alvast bedankt :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:12

suiker karamelliseert bij verwarmen dus ik weet nie of het kan koken, ik zou denken van niet , bij verwarmen krijg je vorming van een andere stof.

Op chemfinder staat er voor glucose geen smelt of kooktemperatuur, ik denk dus dat die niet bestaat.

Veranderd door Dante, 28 januari 2006 - 13:13


#3

Asskicker

    Asskicker


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:14

En ik moet dat zoeken voor mijn leraar :/

En op hoeveel rgaden wordt het dan anders ? :)

#4

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:16

karamel

volgens wikipedia dus bij 170C

#5

Asskicker

    Asskicker


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:16

Bedankt :)

EN het stolpunt ?

#6

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:19

Ik denk (ben het echt niet zeker) dat suiker enkel als vaste stof bestaat. Je kan het wel oplossen in water. Maar suiker (sucrose) kan niet vloeibaar worden denkik en dus dus ook niet stollen (overgang vloeibaar - vast).

#7

Asskicker

    Asskicker


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:25

ok , bedankt :)

Nog even afwachten op andere reacties zodat ik zeker ben :P

#8

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2006 - 13:58

In het CRC Handbook of Chemistry and Physics en hier wordt een smeltpunt van 186 C gegeven.

Vlak boven deze temperatuur zal de karamelisatie op gaan treden. Een kookpunt heeft suiker dus niet.

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2006 - 14:39

En nog even ten overvloede: caramelisatie is onomkeerbaar.

#10

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 16:14

welke stoffen ontstaan er bij caramellisatie?

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2006 - 18:08

Hetzelfde als je suiker doet polymeriseren (zetmeel) alleen krijg je geen mooie ketens, maar een lekker zoete kluwen aan vernettingen enzo

Veranderd door FsWd, 28 januari 2006 - 18:08


#12

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2006 - 21:30

Het moet ingewikkelder zijn dan dat, want:
  • De reactie is echt onomkeerbaar, polymerisaties kunnen worden omgedraaid.
  • Polymeren van suiker moeten transparant en niet gekleurd zijn; caramel is "bruin".

#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2006 - 21:34

Nou ik denk ook dat je suiker min of meer verbrandt, en om nu glucosemoleculen in elkaar te synthetiseren van koolstofdioxide en water... Nou ja de flora doet dat, maar dit is in een lab niet mogelijk. :)

#14

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2006 - 21:40

Volgens de Engelse wikipedia is het inderdaad moeilijk: http://en.wikipedia..../Caramelization

edit: Karamelisatie op Wikipedia

Veranderd door rwwh, 28 januari 2006 - 22:03


#15

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2006 - 22:10

De reactie is echt onomkeerbaar, polymerisaties kunnen worden omgedraaid.


Dit intrigeert me wel: wat voort soort polymerisaties kunnen worden omgedraaid? Wat ik me hierbij n.l. voorstel is een terugreactie naar de monomeren.... veel polymeren waarmee ik heb gewerkt waren van het "gecrosslinkte" type, en de reacties waarmee die worden gemaakt zijn 100% zeker niet "om te draaien".

Ik kan me wel voorstellen dat er een verschil bestaat in "omkeerbaarheid" tussen bijv. polymerisaties die via een radicaal-mechanisme verlopen, en condensatie-polymerisaties.... of denk je aan iets heel anders? :)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures