Kookpunt van suiker
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 5
Kookpunt van suiker
Hoi allemaal , ik moet voor fysika het kookpunt en het stolpunt van suiker vinden.
Maar ik zocht op google en ik heb niets gevonden. (
Als iemand dit weet of vindt gelieve dan zo snel mogelijk te posten want ik moet dat weten tegen dinsdag.
Alvast bedankt
Maar ik zocht op google en ik heb niets gevonden. (
Als iemand dit weet of vindt gelieve dan zo snel mogelijk te posten want ik moet dat weten tegen dinsdag.
Alvast bedankt
-
- Berichten: 592
Re: Kookpunt van suiker
suiker karamelliseert bij verwarmen dus ik weet nie of het kan koken, ik zou denken van niet , bij verwarmen krijg je vorming van een andere stof.
Op chemfinder staat er voor glucose geen smelt of kooktemperatuur, ik denk dus dat die niet bestaat.
Op chemfinder staat er voor glucose geen smelt of kooktemperatuur, ik denk dus dat die niet bestaat.
-
- Berichten: 5
Re: Kookpunt van suiker
En ik moet dat zoeken voor mijn leraar :/
En op hoeveel rgaden wordt het dan anders ?
En op hoeveel rgaden wordt het dan anders ?
-
- Berichten: 592
Re: Kookpunt van suiker
Ik denk (ben het echt niet zeker) dat suiker enkel als vaste stof bestaat. Je kan het wel oplossen in water. Maar suiker (sucrose) kan niet vloeibaar worden denkik en dus dus ook niet stollen (overgang vloeibaar - vast).
-
- Berichten: 5
Re: Kookpunt van suiker
ok , bedankt
Nog even afwachten op andere reacties zodat ik zeker ben
Nog even afwachten op andere reacties zodat ik zeker ben
- Berichten: 2.953
Re: Kookpunt van suiker
In het CRC Handbook of Chemistry and Physics en hier wordt een smeltpunt van 186 °C gegeven.
Vlak boven deze temperatuur zal de karamelisatie op gaan treden. Een kookpunt heeft suiker dus niet.
Vlak boven deze temperatuur zal de karamelisatie op gaan treden. Een kookpunt heeft suiker dus niet.
- Berichten: 6.853
Re: Kookpunt van suiker
En nog even ten overvloede: caramelisatie is onomkeerbaar.
- Berichten: 11.177
Re: Kookpunt van suiker
Hetzelfde als je suiker doet polymeriseren (zetmeel) alleen krijg je geen mooie ketens, maar een lekker zoete kluwen aan vernettingen enzo
- Berichten: 6.853
Re: Kookpunt van suiker
Het moet ingewikkelder zijn dan dat, want:
- De reactie is echt onomkeerbaar, polymerisaties kunnen worden omgedraaid.
- Polymeren van suiker moeten transparant en niet gekleurd zijn; caramel is "bruin".
- Berichten: 11.177
Re: Kookpunt van suiker
Nou ik denk ook dat je suiker min of meer verbrandt, en om nu glucosemoleculen in elkaar te synthetiseren van koolstofdioxide en water... Nou ja de flora doet dat, maar dit is in een lab niet mogelijk.
- Berichten: 6.853
Re: Kookpunt van suiker
Volgens de Engelse wikipedia is het inderdaad moeilijk: http://en.wikipedia.org/wiki/Caramelization
edit: Karamelisatie op Wikipedia
edit: Karamelisatie op Wikipedia
-
- Berichten: 2.035
Re: Kookpunt van suiker
Dit intrigeert me wel: wat voort soort polymerisaties kunnen worden omgedraaid? Wat ik me hierbij n.l. voorstel is een terugreactie naar de monomeren.... veel polymeren waarmee ik heb gewerkt waren van het "gecrosslinkte" type, en de reacties waarmee die worden gemaakt zijn 100% zeker niet "om te draaien".De reactie is echt onomkeerbaar, polymerisaties kunnen worden omgedraaid.
Ik kan me wel voorstellen dat er een verschil bestaat in "omkeerbaarheid" tussen bijv. polymerisaties die via een radicaal-mechanisme verlopen, en condensatie-polymerisaties.... of denk je aan iets heel anders?