Springen naar inhoud

[scheikunde] Titratie Bouillonblokjes


  • Log in om te kunnen reageren

#1

wrs

    wrs


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2006 - 18:24

Hey hey,

Wie kan mij hier verder mee helpen..want voor school moet ik deze stof titreren..maar ik kan op internet er niet echt iets wijs vinden(helemaal niks)..waar bestaat deze stof uit..welke zuren/base etc..ik hoop dat jullie me kunnen helpen..want ik zie het nu ff niet meer zitten..alvast bedankt :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2006 - 18:30

Ik zou denken dat daar veel vetten inzitten, die kan je wel titreren met KOH. Je moet eens kijken op zo'n pakje, daar zullen toch ook wel wat ingredienten op staan.

#3

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2006 - 18:59

Vetten titreren met KOH? :) Dat lijkt mij niet mogelijk (een apolaire stof titreren met een in water opgelost zout....). Vetzuren kun je hier wel mee titreren. Maar dan zul je dus je vetten moeten hydrolyseren.
Als je voor school bouillon moet titreren dan zal er in je opdracht vast ook wel aangegeven staan wŠt je dan precies moet titreren. Dat is wel zo handig om te weten als je je buret gaat vullen :P

Grtz Bas

#4

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2006 - 19:20

Ja het is ook al weer een hele tijd geleden dat ik die proefjes moest doen. Mijn welgemeende excuses :)

#5

geomario

    geomario


  • >100 berichten
  • 186 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2006 - 19:50

Misschien kun je het zoutgehalte van bouillon bepalen door te titreren met zilvernitraat.

De chloride-ionen van het zout zullen dan een neerslag vormen met zilver.

#6

wrs

    wrs


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2006 - 16:49

hey mensen..bedankt voor jullie antwoord...ik heb ff de ingrediŽnten opgezocht van de Bouillonblokjes van Maggi. Er zit in:

zout, smaakversterker(E621), glucosestroop,g ehard plantaardig vet, suiker, gistextract, kleurstof(E150c), zonnebloemolie, aroma(bevat tarwe), karwij, laurier, witte peper, nootmuskaat, Mogelijke sporen van melk, ei, selderij

Wie kan mij nu helpen door te zeggen welke stof je uit deze bouillonblok kan gebruiken om te titreren?Ik hoor graag van jullie...alvast bedankt voor jullie hulp :)

#7

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 07 februari 2006 - 17:07

Zout kan sowieso wel, verder zou ik niet direct iets weten. De ingredienten zeggen verder niks over de moleculen die je tegen kan komen.

Ik vind het wel een beetje rare opdracht hoor; moet je niet gewoon iets hebben als "bepaal het gehalte aan ..." in een bouillonblokje?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#8

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 februari 2006 - 17:08

E621 is mononatriumglutamaat
E150c is Ammoniakkaramel

E-nummers op Wikipedia

De meeste ingrediŽnten zijn verbindingen (glucosestroop, aroma (kan dus alles zijn), karwij, laurier enz. bestaan weer uit verschillende verbindingen). De enige simpele verbinding die er tussen zit is zout (natriumchloride, dat zoals Saxman al zei, eenvoudig te titreren is. Dan moet je nog wel een ion-selectieve electrode nemen of weten of er geen andere ionen inzitten die een neerslag met Ag kunnen vormen.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 februari 2006 - 21:07

De meeste ingrediŽnten zijn verbindingen

Je bedoelt waarschijnlijk : (gecompliceerde) mengsels

#10

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 februari 2006 - 21:11

De meeste ingrediŽnten zijn verbindingen

Je bedoelt waarschijnlijk : (gecompliceerde) mengsels

Dat is inderdaad een betere omschrijving ja
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#11

wrs

    wrs


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2006 - 16:33

ja het is zeker een rara opdracht..het is voor een practicum..de leraar zei kies een stof uit een lijst(en deze was nog de enige die er was)..en je moet uit die stof een stof uit kiezen waar je mee kan titreren..bijvoorbeeld met een breezer titreren ze met alcohol etc etc..en ik denk dan dat het beste idd is om zout te gaan titreren

#12

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 februari 2006 - 07:25

Je formuleert je vraag niet erg nauwkeurig: ik neem aan dat ze een breezer niet titreren "met alcohol", maar dat ze met behulp van een titratie het alcoholgehalte bepalen. Als je "titreert met X" wordt over het algemeen bedoeld dat je X toevoegt om iets anders te bepalen. Zo kun je een zuurgehalte in een monster bepalen door "met base" te titreren.

Het enige serieuze voorstel lijkt tot nu toe te zijn om chloride te bepalen.

#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 februari 2006 - 13:29

En dat is in feite niet moeilijk voor elkaar te krijgen: zoek eens in je binas of een oplosbaarheidstabel hoe je Cl- zou kunnen bepalen. :)

#14

wrs

    wrs


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2006 - 23:39

bedankt voor jullie antwoord mensen..ik denk idd dat ik het zout ga(moet) gebruiken..iemand nog een idee om die blokjes vloeibaar te maken?Ikzelf dacht eraan om die blokjes te verhitten en dan als die blokjes vloeibaar zijn te gebruiken om te titreren etc..ik hoor graag van jullie :P

en alvast bedankt :)

#15

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 februari 2006 - 07:21

Gewoon zoals je boullion klaarmaakt lijkt me, dan een deel ervan flink afkoelen om vetten kwijt te raken (die kunnen volgens mij storen), afscheppen dus of in een scheitrechter en de rest verorberen met een beschuitje. Enjoy :)

Veranderd door FsWd, 13 februari 2006 - 07:22






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures